Úterý, 19. března 2024

Kompromis pro glyfosát? Větší smysl dává zákaz

Kompromis pro glyfosát? Větší smysl dává zákaz

V pondělí 6. června proběhne další kolo jednání o budoucnosti glyfosátu. Jednomu z nejpoužívanějších pesticidů - glyfosátu - skončí licence v červnu tohoto roku. Po několika neúspěšných pokusech schválit jeho použití na dalších devět let přichází Evropská komise s kompromisním řešením. Navrhuje schválit dočasnou registraci glyfosátu do doby, než se k jeho zdravotním rizikům vyjádří Evropská agentura pro chemické látky (ECHA). Její stanovisko by mělo být známo v druhé polovině roku.

Totální herbicid označila za pravděpodobný karcinogen respektovaná Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Podle vědeckých studií vykazuje i další nebezpečné vlastnosti pro lidské zdraví [1]. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) sice prohlásil na základě závěrů společností, které glyfosát vyrábějí, že "pravděpodobně není karcinogenní", čelí za to však kritice mezinárodních organizací a nezávislých vědců, kteří upozorňují na hrubé porušení vědeckých standardů.

Schválení na dobu dočasnou znamená sice lepší řešení než povolit registraci glyfosátu na dalších devět let bez výrazného omezení použití, vyčkávání na stanovisko ECHA je ale zbytečným prodlužováním celého procesu. Podle směrnice EU o pesticidech musí průmysl zajistit, že ,,výrobky nebo látky v nich obsažené, jež se dostanou na trh, nejsou škodlivé pro zdraví lidí nebo zvířat a nemají neakceptovatelné dopady na životní prostředí." Směrnice také říká, že aktivní složky v pesticidech nemohou být povoleny, pokud studie na zvířatech prokážou jejich rakovinotvorné účinky [2]. Z těchto důvodů by nemělo být další používání glyfosátu povoleno.

Jednotlivé členské státy nicméně mohou glyfosátové herbicidy zakázat i v případě, že na evropské úrovni bude registrace schválena. Tento záměr ohlásila například Francie, která hodlá použití glyfosátu na svém území zcela zakázat. Je pravděpodobné, že podobný krok udělají také další země. Měla by se k nim připojit i Česká republika a nasměrovat tak své zemědělství udržitelnějším a bezpečnějším směrem.

Komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis členským státům doporučil, aby v každém případě:

o zakázaly přidávání polyethoxylovaného tallowaminu (POEA) do glyfosátových herbicidů (tento přídavek je toxický již v malých koncentracích a způsobuje nevolnost a žaludeční potíže, přidává se právě např. do dobře známého přípravku Roundup),
o minimalizovaly použití glyfosátu na zahradách a veřejných prostranstvích, jako jsou parky a dětská hřiště,
o minimalizovaly používání glyfosátu na předsklizňové dosoušení [3].

Klára Kyralová ze spotřebitelského programu Hnutí DUHA řekla:

"Je dobře, že proti dalšímu používání glyfosátu jsou významné státy Evropy a nepodařilo se proto prodloužit jeho registraci na dalších devět let. Navrhované dočasné prodloužení je ale zbytečným protahováním doby, během které je nebezpečný herbicid na trhu."


Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

"Ministr zemědělství Jurečka by měl nezávisle na výsledku pondělního hlasování udělat kroky, které povedou k odstranění glyfosátu z našeho životního prostředí. Rozhodně musí co nejdříve zmizet z dětských hřišť či městských parků. Ale také zemědělství si bez něj dobře poradí."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů