Úterý, 19. března 2024

První realizovaný offsetový projekt v programu SLEDUJEME/SNIŽUJEME CO2 začíná chránit klima

První realizovaný offsetový projekt v programu SLEDUJEME/SNIŽUJEME CO2 začíná chránit klima

Pilotní projekt dlouhověkého ovocného sadu v Blížkovicích na jihu Moravy, ověřený CI2, o. p. s., umožní odčerpat více než 180 tun CO2 z ovzduší. Jde o první český obecně prospěšný offsetový projekt, který umožňuje v rámci programu SLEDUJEME/SNIŽUJEME CO2 v ČR (dále Program) zapojeným podnikům podpořit konkrétní klimaochranné projekty v obcích. Tyto projekty podle zásady ,,pomáháme ostatním" v rámci Programu vyjadřují společnou klimatickou a společenskou odpovědnost podniků sledujících a omezujících své emise skleníkových plynů.

Projekt v Blížkovicích byl připraven společně s místní samosprávou a odborníky. CI2, o. p. s., jako garant Programu koordinovala jeho přípravu a realizaci, která proběhla v březnu a začátkem dubna 2016. Do projektu, jehož kapacita je aktuálně naplněna ze 79 procent, se letos mohou připojit finančním darem další zájemci, kteří chtějí podpořit snížení množství skleníkových plynů v ovzduší.

Na financování tohoto projektu se podílejí Městys Blížkovice (investor a správce), Skanska, a. s. (poskytnutým darem pro kompletní výsadbu a prvotní péči o 24 stromů) a několik dalších drobných dárců. Společnost Skanska, a. s. podpořila tento projekt v souladu s dlouhodobým úsilím snižovat emise skleníkových plynů a dopady své činnosti na přírodu a krajinu.

Do přípravy a realizace výsadeb se vedle zástupců Skanska, a.s. a CI2,o.p.s. zapojila místní komunita, občané i děti z místní základní školy. Žáci 4. třídy rovněž vymysleli pro sad jméno ,,Žlebouš", které bylo vybráno ze všech návrhů od místních občanů. Návrh výsadeb a jejich odbornou realizaci zajistila společnost Paměť krajiny, s. r. o.

Nový sad je založen tak, aby mohl minimálně 80 let přispívat k ochraně klimatu a současně sloužit občanům Blížkovic po několik dalších generací. Sad bude takto prospěšný nejen současným a budoucím obyvatelům Blížkovic, ale také okolní přírodě a krajině. Vysázené stromy budou kromě ochrany klimatu přímým odčerpáním oxidu uhličitého z atmosféry navíc plnit funkci estetickou, ekologickou a krajinotvornou. Spolu s výsadbami i nově založený luční porost podpoří podstatné zvýšení biodiverzity předchozí ekologicky nestabilní plochy v blízkosti čistírny odpadních vod.

Fotografie z offsetového projektu: https://www.zonerama.com/CI2ops/Album/1291567

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů