Úterý, 19. března 2024

Speciální škola ve Velké Bíteši má nový speciální záhon vhodný i pro hendikepované

Speciální škola ve Velké Bíteši má nový speciální záhon vhodný i pro hendikepované

Speciální škola ve Velké Bíteši dnes slavnostně otevřela nový prvek ve své terapeutické zahradě, tzv. africký záhon, za účasti 250 dětí z mateřských škol z okolí. Záhon bude sloužit žákům školy, je speciálně upraven tak, aby jej mohli využívat i pohybově znevýhodnění.

Pásku u nového afrického záhonu v zahradě bítešské speciální školy dnes po desáté hodině slavnostně přestřihl starosta Velké Bíteše Milan Vlček a Martina Vávrová z odboru školství a kultury Městského úřadu Velké Meziříčí. Otevření se zúčastnili také zástupci Lipky, školského zařízení, které škole pomohlo záhon vybudovat. ,,Je skvělé, že díky této spolupráci můžeme žáky se speciálními vzdělávacími potřebami zase o něco víc zapojovat do běžného života," uvedla ředitelka školy Blanka Gaizurová.

Africký záhon v podobě tzv. klíčové dírky představuje specifický typ vyvýšeného záhonu, který má ve svém středu umístěnou kompostovací část. Ta pomáhá udržovat v záhonu dostatečné množství živin a vláhy. Proto je tento typ záhonů vhodný i do suchých oblastí. ,,Záhon zároveň umožňuje přístup dětem a dospělým s omezenou schopností pohybu. Je vyvýšený, takže není třeba se k němu ohýbat, navíc díky zálivu se žáci snadno dostanou i ke kompostovací části. Děti se tedy mohou nejen učit o přírodních procesech a o tom, jak v zahradě šetřit vodou, ale také mohou s pomocí zahradní terapie zlepšit svůj zdravotní stav," uvádí Dana Křivánková z Lipky.

Záhon vznikl ve školní zahradě asi před měsícem a do stavby se zapojili také pedagogové a žáci speciální školy. ,,Při stavbě nám pomohla řada šikovných lidí, mezi nimi i přímo děti ze školy. Navíc nám do karet hrálo i počasí. Celý den pršelo, což sice nebylo příjemné, ale aspoň jsme nemuseli jednotlivé vrstvy záhonu prolévat vodou," doplňuje Křivánková.

Celá akce se neobešla bez dětí - účastnili se jí nejen žáci speciální školy, ale také děti z mateřských škol z okolí. Pro děti tu bylo připraveno několik stanovišť, po kterých je provedli žáci speciální školy. Do programu se ale zapojili také senioři z klubu důchodců. Děti si vyzkoušely třeba vyrobit zdravou plevelovou pomazánku, ochutnaly smoothie z plodů zahrady, proběhly se při různých hrách nebo si zahrály na africké bubny. Všichni přítomní si užili také vystoupení kapely TUBABU, která přispěla k atmosféře tradičními tanečními rytmy Afriky.

V rámci projektu Terapie přírodou a pro přírodu Lipka pomáhala také s úpravou zahrady Domova pokojného stáří v Brně v Kamenné kolonii. ,,I v domově seniorů nás brzy čeká otevření nových zahradních prvků, je naplánováno na 29. června. Současně tam představíme i náš vlastní prototyp mobilního záhonu, tzv. floramobil," uzavírá Křivánková.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů