Úterý, 19. března 2024

Českobudějovičtí biologové založili v akademickém areálu včelnici

Českobudějovičtí biologové založili v akademickém areálu včelnici

Vlastní včely začali chovat pracovníci Biologického centra Akademie věd ČR ve svém českobudějovickém areálu na Branišovské ulici. Včely budou sloužit jednak vědeckým účelům, ale stejně důležitým důvodem pro jejich pořízení je komplexní přístup k životnímu prostředí v areálu a osvěta veřejnosti.

Českobudějovičtí biologové pracují na několika výzkumných projektech, které mají vést k zlepšení zdravotního stavu včel. ,,Testujeme kvalitní potravní doplněk pro včely a studujeme možnosti zvýšení jejich imunity, a to i vůči jedné z nejzávažnějších chorob - moru včelího plodu. Také připravujeme pokusné biopásy se směsí kvetoucích rostlin, jako je pohanka, svazenka a hořčice, které včelám zajistí kvalitní potravu přes celé léto," uvádí mikrobiolog Václav Krištůfek, jeden z iniciátorů založení včelnice. Včely využijí i parazitologové, kteří se zaměřují na účinky včelího jedu proti škodlivým bakteriím, a budou je zkoumat také posluchači univerzity a gymnazisté v rámci svých studentských prací.

Včelnice se čtyřmi včelstvy je umístěna v zadní části akademického a univerzitního areálu v nově založené dendrologické zahradě. Ta nabízí sbírku 90 druhů stromů a keřů ze tří kontinentů na rozloze více než jednoho hektaru půdy, která byla dříve zarostlá a ležela ladem. Zahrada bude celoročně přístupná veřejnosti a její slavnostní otevření s doprovodným programem se uskuteční v sobotu 25. června.

Včely jsou dalším příspěvkem k ekologické péči o areál Biologického centra, v němž pracovníci BC usilují o co největší biologickou rozmanitost. Trávníky jsou sečeny mozaikově, některé z nich spásá stádo ovcí, v areálu jsou tři jezírka, osázena desítkami původních druhů rostlin. Tato opatření umožnila návrat řady vodních, mokřadních a lučních organizmů, včetně několika zvláště chráněných druhů obojživelníků a motýlů.

Včelnice byla podpořena z programu Rozmanitost života a zdraví ekosystémů Strategie AV 21.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů