Úterý, 19. března 2024

Známe finalisty letošního ročníku soutěže o Ekologického oskara

V Praze byly slavnostně představeny nominované projekty základních kategorií 8. ročníku soutěže Ekologický oskar

Známe finalisty letošního ročníku soutěže o Ekologického oskara

O vítězích letos rozhodne veřejnost v on-line hlasování. Každý z hlasujících se může zúčastnit soutěže o auto ŠKODA Citigo a navíc svým hlasem pomůže získat úsporné osvětlení základní a mateřské škole Trhové Sviny.

Do osmého ročníku soutěže se přihlásilo téměř tři sta projektů. Odborná porota letos vybírala dva nejlepší projekty zaměřené na úsporu energií a ochranu přírody v pěti základních kategoriích. Jednomu ze dvou nominovaných projektů v kategoriích Obec, Kutil, Firma, Mládež a Stavba mohou nyní lidé poslat svůj hlas. ,,Společnost E.ON poskytne za každý hlas deset korun na realizaci E.ON úsporného osvětlení v základní a mateřské škole a sportovní hale ve městě Trhové Sviny. Město vyhrálo Ekologického oskara v kategorii Obec v roce 2012 a od té doby soutěž významně podporuje. Umožňuje například testování přihlášených projektů v kategorii Nápad," říká Michael Fehn, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG.

V kategorii Obec nominovali odborníci projekt města Litoměřice, které šetří energie nezávisle na rozpočtu města. Proti němu budou stát padesátkrát menší Haňovice na Hané, které právě díky omezenému obecnímu rozpočtu šetří finance a energie spoluprací obce a místních podniků. Společnost Slavona uspěla v kategorii Firma s inovativním technologickým řešením vyráběných posuvných dveří pro pasivní domy a o vítězství se utká s hotelem Na Farmě, který na jednom místě vyrábí a spotřebovává veškeré energie i produkty, a navíc zpracovává bio odpad sousední vesnice.

V kategorii Mládež komise ocenila iniciativu mladých školáků ze Zbirohu, kteří již v dětském věku chrání životní prostředí a sami získávají finanční prostředky na své aktivity. Druhou nominaci získal projekt, který naopak děti připravuje na to, co využijí v budoucnu. Dětské zážitkové experimentárium je svým tématem energeticky úsporného stavění a zábavným pojetím unikátní v celé Evropě.

V kategorii Kutil zaujaly porotu projekty s automobilovou tématikou, které proti sobě postavily pravého českého kutila a iniciativu, jež nové české kutily vychovává. Jaromír März se svým vlastnoručně vyrobeným solárním automobilem a elektrokoloběžkou bude soupeřit s Národním technickým muzeem Praha, které pořádá technické soutěže pro mládež. V letošní nové soutěžní kategorii Stavba byla nominována secesní vila, kterou se podařilo přestavět na moderní polyfunkční dům, aniž by ztratila svůj půvab z roku 1907, a moderní dům nad vodopádem v Telči postavený na nevyužívaném pozemku pod hrází rybníka, který přesto zapadá do historické zástavby. Obě budovy přitom dosahují nejnižšího stupně energetické třídy A.

,,Pro vítěze jednotlivých kategorií mohou lidé hlasovat až do 30. září. Na hlasující čeká spousta zajímavých odměn v podobě elektrospotřebičů Miele, tou hlavní je pak roční zápůjčka vozu ŠKODA Citigo G-TEC na stlačený zemní plyn," dodává Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Přihlašování projektů je stále otevřené v kategorii Nápad. Do kategorie určené všem nezrealizovaným projektům se zaměřením na úsporu energií či ochranu životního prostředí je možné zasílat přihlášky až do 15. srpna. Vítězové jednotlivých kategorií 8. ročníku soutěže Ekologický oskar budou představeni v říjnu na slavnostním vyhlášení, které již tradičně odvysílá Česká televize.

Více informací o soutěži i hlasování je možné najít na webu www.ekologickyoskar.cz.

Přehled nominovaných projektů v základních kategoriích

Kategorie Obec

Litoměřice šetří energie nezávisle na rozpočtu města

Energetické úspory zvýšily zaměstnanost v obci Haňovice


Kategorie Firma

Energeticky soběstačný hotel s farmou

České posuvné dveře pro pasivní domy získaly prestižní certifikát


Kategorie Kutil

Vlastnoručně vyrobené ekologické dopravní prostředky

Soutěže technických hraček pro děti


Kategorie Mládež

Putovní expozice Dětské experimentárium radí, jak bydlet zdravě

Ekotým základoškoláků ze Zbiroha chrání přírodu a šetří energie


Kategorie Stavba

Secesní vila v pasivním standardu

Dům nad vodopádem v historickém centru města Telč


O soutěži Ekologický oskar

Soutěž Ekologický oskar je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 1 500 projektů. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.ekologickyoskar.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem asi 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65.000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4.000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí cca 9 %.

Jednotlivé finalisty Vám budeme postupně podrobněji představovat...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů