Čtvrtek, 28. března 2024

Zodpovědnost o zákazu glyfosátu je na Evropské komisi!

Zodpovědnost o zákazu glyfosátu je na Evropské komisi!

V pátek proběhlo hlasování na odvolacím výboru o návrhu Evropské komise na technické prodloužení licence glyfosátu na 18 měsíců. Výsledek se dal očekávat - kvalifikovanou většinu potřebnou k rozhodnutí o tom, co bude dál s glyfosátem, kterému dnes v Evropské unii vyprší licence nezískal návrh Komise v rámci hlasování stálého výboru (standing committee) a nedala se čekat ani v rámci hlasování na odvolacím výboru (appeal committee).

Veškerá rozhodnutí o osudu této nebezpečné látky nyní padá na hlavu Evropské komise.

,,Právě Evropská komise nese zodpovědnost, za prodloužení používání látky, která je rakovinotvorná a bude ohrožovat naše zdraví, zdraví našich dětí a těhotných žen minimálně další dva roky. I v souvislosti s Brexitem bych Evropské komisi velmi výrazně doporučil, aby při svém rozhodování respektovala více než 2 miliony obyvatel, kteří podepsali petici proti dalšímu používání glyfosátu, nebo alespoň Evropský parlament, jako jedinou demokraticky zvolenou instituci EU" říká Pavel Poc vedoucí delegace europoslanců za ČSSD.

Prodloužení licence na dalších 18 měsíců je nouzovým řešením v situaci, kdy výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí a veřejné zdraví (ENVI) a plénum Evropského parlamentu velkou většinou schválilo rezoluci, ve které podmiňuje další používání této látky okamžitm zákazem používání v parcích, na dětských hřištích a na dalších veřejných prostranstvích, omezením jen na profesionální používání v zemědělství, zákazem používání v rámci vysoušení před sklizní - což s oblibou využívají pěstitelé řepky a především novým přezkumem vlivu na lidské zdraví. To však Komise ve svém rozhodnutí nerespektovala a požadované podmínky nestanovila.

,,Tuto pozici podpořily dvě největší strany Evropského parlamentu a Komisař pro zdraví Andrikuaitis během svého slyšení v EP přislíbil, že taková rozhodnutí bude respektovat. Technické prodloužení licence o 18 měsíců nic neřeší, je to jenom odklad. Dokud nebudeme mít jasně prokázáno, že je glyfosát bezpečný, je potřeba chránit především nejohroženější skupiny obyvatel - děti, dospívající a těhotné ženy," dodává Pavel Poc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů