Úterý, 19. března 2024

Jídlo z blízka? Jde to. Poznejte při exkurzi regionální pěstitele zeleniny, trnek, producenty mléka i pečiva

Jídlo z blízka? Jde to. Poznejte při exkurzi regionální pěstitele zeleniny, trnek, producenty mléka i pečiva

Pro jídlo můžeme jít do nejbližšího supermarketu. Anebo k nejbližšímu farmáři. Tři z regionálních farmářů a zpracovatelů potravin poznáte při exkurzi na ekofarmy Zlínského kraje. Exkurze se koná v sobotu 10. září 2016 a organizuje ji spolek Tradice Bílých Karpat.

První zastávka bude na zemědělské farmě Víta Janíčka v Šumicích. Pan Janíček pěstuje zeleninu třetím rokem bez použití umělých hnojiv a pesticidů. Prodává nejen osobně, ale i tzv. bedýnkovým systémem, kdy si zájemci mohou objednat pravidelnou dodávku zeleniny v bedýnkách. Zajímavostí je i přeprava jeho zeleniny - nejezdí autem, ale jako rikša - se speciálním nákladním kolem s vozíkem.

Ekosady Komňa, druhé zastavení, pěstují trnky v ekologických sadech. Cílem firmy je prodej Bio švestek pro přímou konzumaci, sušení, zamrazování, zavařování a v neposlední řadě na kvas. Zároveň pak prodej sušeného ovoce, povidel, moštu a medu. Farma je držitelem regionální značky Tradice Bílých Karpat.

Poslední zastávka bude v ekofarmě Javorník ve Štítné nad Vláří, která se zabývá mimo jiné BIOprodukcí mléka a pečiva. Zdejší Den otevřených faremních vrat nabídne účastníkům pestrou paletu aktivit. Komentovanou exkurzi po ekofarmě, prezentaci dalších regionálních biopěstitelů, ukázky řemesel, program pro děti, živou hudbu a prohlídky zemědělské techniky.

Spolek Tradice Bílých Karpat, organizátor exkurze, se zabývá podporou místní produkce z mnoha důvodů. Nákupy ,,z blízka" podporují regionální zemědělce a podnikatele - tím přispívají k údržbě krajiny, peníze zůstávají v regionu, zvyšuje se naše nezávislost na světových cenách a snižují se emise oxidu uhličitého z dopravy. Navíc jídlo z blízka je čerstvější, chutnější a většinou i zdravější.

,,Čím víc lidí pozná ,,svého" sedláka, tím větší část své produkce může on pak v regionu prodat. Naváže se oboustranný vztah, který ovlivňuje spotřebitelskou volbu. Zjednodušeně řečeno - lidé nakupují pak tento konkrétní výrobek, protože mají motivaci, znají osobně výrobce i proces vzniku výrobku, přestože je třeba cenově dražší. To je důvod, proč představujeme veřejnosti regionální farmáře", říká o záměrech spolku Hana Machů.

,,Kromě toho, že lidem ukážeme, kde potraviny vznikají, tak je naučíme i to, jak je mohou zpracovat. Dva kurzy vaření z regionálních potravin se budou konat letos v říjnu, díky projektu, který je finančně podpořen z Ministerstva zemědělství", dodává Machů

Na exkurzi se lze přihlásit na e-mailu zdenka.psotova@veronica.cz nebo na telefonu 572 630 670.
Cena exkurze je 100 Kč pro dospělé, 40 Kč pro děti a 250 Kč pro rodinu.

Exkurzní autobus vyjíždí z Uherského Brodu. Podrobnosti se domluví po přihlášení.

Odkaz na akci: http://hostetin.veronica.cz/exkurze-jak-chodi-u-farmaru-1

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů