Úterý, 19. března 2024

Začíná platit novela zákona o potravinách

Začíná platit novela zákona o potravinách

Dneškem začíná platit novela zákona o potravinách, kterou v souladu s evropským právem připravilo Ministerstvo zemědělství. Výrobci budou povinni umístit na krabičky cigaret obrázky varující před následky kouření. Také jsou nastavena jednotná pravidla pro dobrovolné označování potravin českého původu, včetně označování potravin logem ,,Česká potravina", které usnadní zákazníkům orientaci při nákupu.

,,Cílem novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích je vyšší ochrana spotřebitele, tedy srozumitelnější a na první pohled zřejmé označení potravin. Vyjasnili jsme například podmínky, za jakých smějí výrobci používat označení ,,Česká potravina" a podobné další nápisy nebo obrázky,"řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Nápis ,,Česká potravina", českou vlajku, mapu České republiky a loga a texty odkazující na český původ výrobku budou moci výrobci dobrovolně použít, jen když splní konkrétní podmínky. U jednosložkových potravin (mléko, maso nebo zelenina) budou muset být suroviny ze 100 % z České republiky. U vícesložkových (salám) budou složky nejméně ze
75 % českého původu.

,,Ministerstvo zemědělství seznamuje veřejnost snovým označováním ,,Česká potravina" už delší dobu, aby o něm věděla a rozuměla mu. Výsledky naší snahy potvrzuje i nedávný průzkum, podle kterého o značce ví téměř 39 procent populace," uvedl Marian Jurečka.

K aktivitě se připojily i některé řetězce, na jejichž pultech už zákazníci najdou produkty s jasně vyjádřeným původem. Konkrétně jsou to obchody Albert a Penny Market.

Novela také zásadně změní vzhled cigaretové krabičky. Na cigaretách, tabáku k ručnímu balení cigaret a do vodních dýmek je povinné uvést kombinované zdravotní varování. Skládá se z obrázku, textu a odkazu na webové stránky, kde lidé najdou informace o odvykání kouření. Zdravotní varování musí pokrýt přední i zadní stranu krabičky v rozsahu minimálně 65 % povrchu. Prodejci mají ještě tři měsíce na to, aby doprodali cigarety, které nesplňují požadavky na nové označení.

Novela také zavádí možnost darování potravin prostřednictvím charitativních a humanitárních organizací. Prodejny s plochou nad 400 metrů čtverečních mají povinnost darovat potraviny, které nesplňují některé legislativní požadavky (například potraviny špatně označené nebo deformované).Darované potraviny musí být bezpečné a zdravotně nezávadné.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů