Úterý, 19. března 2024

Ministr zemědělství Jurečka schválil hlavní platby zemědělcům pro letošní rok

Ministr zemědělství Jurečka schválil hlavní platby zemědělcům pro letošní rok

Ministr zemědělství Marian Jurečka schválil pro rok 2016 sazbu jednotné platby na plochu (SAPS), platby na greening a platby pro mladé zemědělce. Zálohy na SAPS budou vyplaceny ve výši 70 %. Sazby jsou ve zhruba stejné výši jako loni.

Ministr Jurečka podepsal pro letošní rok sazbu jednotné platby na plochu zemědělské půdy (SAPS) ve výši 3 514 korun na hektar (loni 3 543 korun), sazbu platby na zemědělské postupy příznivé pro klima a životní prostředí (greening) ve výši 1 928 korun na hektar (loni 1 943 korun) a sazbu platby pro mladé zemědělce ve výši 878 korun na hektar (loni 885 korun).

Vzhledem k nepříznivé finanční situaci v některých sektorech zemědělské výroby využije Česká republika možnosti poskytnout zálohy SAPSve výši 70 %.

,,Stejně jako v minulém roce budeme vyplácet zvýšené zálohy na přímé platby. Považuji to za jednu z forem podpory pro zemědělce, kteří se potýkají s obtížnou situací na trhu. Mým cílem je, aby zemědělci měli k dispozici prostředky ze Společné zemědělské politiky, a tím i finanční hotovost co nejdříve, a mohli je tak využívat k hrazení potřebných výdajů," řekl ministr Marian Jurečka.

Zemědělci dostanou i dobrovolnou podporu vázanou na produkci pro tzv. citlivé komodity. Jde o sektor ovoce a zeleniny, včetně konzumních brambor, škrobové brambory, chmel, cukrovou řepu, bílkovinné plodiny, dojnice, masná telata, ovce a kozy. Sazby pro tyto platby budou známy během listopadu.

SAPS (jednotná platba na plochu) je jednou z nejvýznamnějších zemědělských plateb. Mohou ji dostat zemědělci, kteří obhospodařují minimálně 1 hektar orné půdy, travního porostu, vinice, chmelnice, ovocného sadu či jiné kultury, která je vedená v Evidenci půdy. Poskytnutí SAPS je mimo jiné podmíněno řádným obhospodařováním půdy, dodržováním podmínek dobrého zemědělského a environmentálního stavu a povinných požadavků na hospodaření. Platí se z rozpočtu Evropské unie.

Greening (povinné ozelenění) je platba za plnění podmínek zemědělských postupů příznivých pro klima a životní prostředí. Nárok na ni mají pouze zemědělci, kteří pěstují různé druhy plodin, na svých polích udržují stanovenou výměru trvalých travních porostů a mají některé plochy vyčleněné pro tzv. ekologický zájem např. plochy s dusík vázajícími plodinami, meziplodinami, úhor nebo krajinné prvky atd.

Mladý zemědělec je podpora zemědělců do 40 let. Maximální výměra, na kterou lze platbu poskytnout, je 90 hektarů zemědělské půdy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů