Úterý, 19. března 2024

Do projektu Ministerstva zemědělství Medová snídaně se letos zapojilo 40 škol

Do projektu Ministerstva zemědělství Medová snídaně se letos zapojilo 40 škol

Čtyřicet škol ze všech krajů České republiky se přihlásilo do projektu Ministerstva zemědělství (MZe) ,,Medová snídaně 2016". Ten dnes odstartoval v Karlových Varech, Litoměřicích a také v Dětské skupině MZeKlásek.Cílem akce, kterou organizuje Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českým svazem včelařů, je propagace zdravého stravování, medu a včelařství.

,,Je důležité, aby si děti už v raném věku navykly na správné a vyvážené stravování. Letos se zapojí celkem 5 280 dětí a v každém kraji byl vybrán dodavatel medu, který získal ocenění Regionální potravina,"řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Školáci a děti v mateřských školách dostanou český med a k tomu máslo a chleba. Kromě toho se ale také dozví základní informace o včelařství jako profesním oboru a významu chovu včel pro zemědělství a zachování biologické různorodosti krajiny. Ve spolupráci s Českým svazem včelařů byli osloveni lektoři (členové svazu), kteří budou mít na školách přednášky v délce 20 až 30 minut.

Do 32 škol bude dodán v den, kdy se Medová snídaně koná, čerstvý chléb. Ostatním 8 školám, které si ho zajistí samy, jej MZe proplatí. Chleby mají ocenění Regionální potravina, Klasa nebo místní ocenění kvality. Máslo si nakoupí školy samy a MZe jim ho proplatí.

Po dohodě se Státním zdravotnickým ústavem byla pro školy objednána také jablka (oceněná Klasou), která děti dostanou spolu s chlebem s máslem a medem.

Medová snídaně 2016 bude stát 152 369 korun. Nejde však o definitivní částku, protože vyúčtování másla a chleba školy dodají během listopadu.

Loňský, pilotní, projekt Medové snídaněstál 66 000 korun a zúčastnilo se ho 5 škol.

Med v číslech:

Průměrná spotřeba medu na obyvatele v ČR: 0,7 kg

Produkce medu v ČR v roce 2016: 9 017 153 kg

Vývoz medu od 1.1. 2016 do 31. 8. 2016: 702 493 kg

Dovoz medu od 1.1. 2016 do 31.8.2016: 1 209 033 kg

Cena medu v ČR: nektarový med za 145 - 160 Kč, medovicový med za 190 Kč - 220 Kč

Počty včelstev k 31. 10. 2016: 675 046

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů