Úterý, 19. března 2024

Školní jídelny v Česku už nechtějí vařit z náhražek a polotovarů. Současná pravidla stravování jim nevyhovují

Školní jídelny v Česku už nechtějí vařit z náhražek a polotovarů. Současná pravidla stravování jim nevyhovují

V Česku přibývá škol, které se snaží zlepšit stravovací programy svých jídelen. Přestávají vařit z polotovarů a náhražek, upřednostňují čerstvé a lokální suroviny. Vyšší kvalitu školního stravování dosud zavedlo přes 200 škol, které vaří pro 40 tisíc dětí, žáků a studentů. Ke změně je inspirovala občanská iniciativa Skutečně zdravá škola a její bezplatné programy zaměřené na zlepšení úrovně stravování. Dodržování systému nákupu kvalitních potravin a použitých surovin v programu Skutečně zdravá jídelna kontroluje nezávislá certifikační a inspekční společnost Bureau Veritas.

Úsilí o změnu vyhlášky a nová pravidla vaření ve školních jídelnách

,,Současná podoba spotřebního koše, určující kolik jakých potravin mají děti v rámci školního obědu sníst, neodpovídá výživovým požadavkům dnešních dětí. Jeho úpravu by si přálo i 90 % kuchařek, které jsme oslovili v rámci našeho šetření. Usilujeme o změnu vyhlášky a navrhujeme nový koncept pravidel pro vaření v jídelnách. Namísto určování počtů gramů jednotlivých potravinových skupin spotřebního koše doporučujeme soustředit se na kvalitu potravin, jejich lokálnost a sezónnost, na chutné a atraktivní zpracování jídel," přibližuje Tom Václavík z občanské iniciativy Skutečně zdravá škola.

Jídelna pražské School of Prague nabízí jídla bez náhražek

Školy, které se do bezplatných programů zapojí, do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin. Obdobný přístup mají také školy bez vlastní kuchyně, které si nechávají jídla vařit u externích dodavatelů a poté je dováží do svých výdejen. ,,K přípravě jídel nepoužíváme hotové či instantní výrobky. Jídla dochucujeme čerstvými a sušenými bylinkami, nepoužíváme hotová dochucovadla, zejména přípravky s glutamátem. Na přípravu moučných jídel a příloh přednostně používáme celozrnnou mouku, zařazujeme i nepšeničné druhy, pečivo kvasové. Zbytečně nenastavujeme a nezahušťujeme jídla moukou," popisuje Jana Vaňková z jídelny Fresh&Tasty při mezinárodní škole International School of Prague.

Chování jídelen kontroluje nezávislá organizace Bureau Veritas

Školy a školní jídelny zapojené do programů občanské iniciativy Skutečně zdravá škola musí dodržovat jasně stanovená kritéria pro přípravu jídel. V programu Skutečně zdravá jídelna kontroluje plnění těchto kritérií inspekční a certifikační společnost Bureau Veritas. ,,Prověřujeme, nakolik jídelny dodržují svůj závazek a skutečně preferují při vaření kvalitní a čerstvé suroviny. Pokud takové jídelně udělíme certifikát, dáváme tím rodičům jasně na vědomí, že jejich děti jedí ve škole pokrmy připravené z čerstvých surovin převážně lokálního původu, a to minimálně ze 75 procent," říká na závěr Kateřina Lacinová z Bureau Veritas.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů