Čtvrtek, 28. března 2024

Arnošt Vogel: Skleníky na zeleninu už stojí, první rajčata sklidíme na Vánoce

Má 450 obyvatel, přesto se v soutěži E.ON Energy Globe ČR stala nejlepším ekologickým městem letošního roku...

Arnošt Vogel: Skleníky na zeleninu už stojí, první rajčata sklidíme na Vánoce

Malá obec Haňovice na Hané to dokázala díky schopnosti intenzivně spolupracovat s místním zemědělským družstvem i sousední obcí Litovel. Její mise za ochranu přírody a úspory energií ale zdaleka nekončí, potvrzuje starosta obce v našem rozhovoru.

Už dříve jste zmínil, že vás nominace do finále soutěže E.ON Energy Globe překvapila. Věřil jste alespoň tajně ve vítězství?

Když jsem sepisoval přihlášení do soutěže, tak jsem si myslel, že jsou to zbytečné hodiny, které tomu věnuji. Po přihlášení jsem na to skoro zapomněl. O to větší překvapení bylo, když mi přišel e-mail s žádostí o doplnění některých okruhů projektu, se kterým jsme do soutěže šli. Za vrchol našeho snažení jsem považoval účast na Nominační tiskové konferenci. O tom, že bychom mohli mít šanci na vítězství, jsem nepřemýšlel ani v duchu. I když poté, co jsme získali cenu v kategorii Obec, jsem tajně pošilhával po hlavní ceně ŠKODA Octavia Combi G-TEC, který stál kousek ode mne. Myslel jsem si ale, že to vyhraje spíše ekotým školáků ze Zbirohu nebo energeticky soběstačný Hotel na Farmě. Byl to opravdu velký zážitek, když pan Fehn (zástupce společnosti E.ON, pozn. redakce) vyhlásil náš projekt jako vítězný.

Jaké byly reakce obyvatel obce na vítězství?

Po odvysílání televizního přenosu, kde jsem poděkoval spoluobčanům z Haňovic a celé Hané, mi začaly chodit blahopřejné zprávy. Bylo jich tolik, že mi manželka vypnula telefon, aby se mohla vyspat. Ráno mi pak lidé z vesnice vynadali, že jsme přenos neohlásili a oni ho neviděli. Doženeme to v listopadu na Sousedském posezení, kde budeme celé vyhlášení znova sledovat a oslavovat.

Za vítězství jste získali auto, tepelné čerpadlo a finanční příspěvek od Ministerstva zemědělství. Máte už jasno, jak s těmito výhrami naložíte?

Auto je pro obec, ale hlavně pro mne srdeční záležitost. Protože jsme malá obec se 460 obyvateli, jezdím celých 22 let vlastním autem a nyní budeme mít auto obecní. To je velká změna. Takže auto nikomu nedáme, ani neprodáme.

O tepelném čerpadle nemáme rozhodnuto. Využít ho můžeme ve škole, školce nebo kulturním domě. Uplatnění určitě najdeme. A co se týká finančního příspěvku, tak na posledním zasedání zastupitelstva padlo hned několik návrhů. Potřebovali bychom takových příspěvků více, abychom uspokojili všechny požadavky, ale shodli jsme se na tom, že peníze budou použity na nákup dalších LED svítidel pro veřejné osvětlení.

Vítězství s sebou přinese i větší mediální pozornost. Jste na ni připravený? Myslíte si, že ji budete moci využít ve prospěch obce a obyvatel?

Nejsem a zatím si to ani nedokážu představit. Nebýt velmi aktivního zemědělského družstva, tak by o nás nikdo neslyšel a E.ON Energy Globe bychom nevyhráli. Díky soutěži a výstavbě skleníků pro pěstování zeleniny se obec stala malým mediálním centrem. Tuto pozornost medií určitě budeme chtít využít pro propagaci výrobků zemědělského družstva a také v soutěži Vesnice roku, ve které jsme již jednou uspěli, a to 3. místem Oranžové stuhy ČR (Soutěž vyhledává a zveřejňuje příklady dobrých výsledků partnerství mezi obcí a zemědělským subjektem, pozn. redakce).

haňovice

Po nominaci jste hodně zdůrazňoval spolupráci s městem Litovel, které je podobně ekologicky smýšlející. Chystáte teď nějaký společný projekt? Jak by se vaší spoluprací měli inspirovat další obce?

S Litovlí máme asi 99 % společných hranic katastrálního území a tomu odpovídá i naše spolupráce. V minulém roce byly dokončeny práce na nápravných opatřeních po bývalé neregulované skládce. Jednalo se sice o území Haňovic, ale vlastníky pozemků je město Litovel. Zde patří poděkování právě hlavně Litovli. Zabránilo se znečištění prameniště pitné vody pro celé Litovelsko a více jak třetinu města Olomouce.

Letos budeme podávat společnou žádost o dotaci na kanalizaci pro Haňovice a Myslechovice, které jsou místní částí Litovle. Také jsme společně vybudovali komunikaci a opravili cyklostezku, obě slouží občanům Haňovic i Litovle. Občané Haňovic například využívají i sběrný dvůr v Litovli. Podobných spoluprací je více.

Ke konci září měl být spuštěn provoz místních skleníků, které mají využívat energii z místní bioplynové stanice. Podařilo se skleníky dokončit? Kdy přesně plánujete první sklizeň?

Skleníky jsou již postaveny a vše běží podle plánu. Koncem září se na jejich slavnostní otevření přišlo podívat téměř 2 000 návštěvníků. Bohužel jsme ale poté museli skleníky pro veřejnost uzavřít. Po vysazení rostlin už do nich z hygienických důvodů nikdo nesmí. Skleníky využívají teplo a elektrickou energii z bioplynové stanice. Mají dvojí stínění, takže nemůže dojít k takzvanému světelnému znečištění. Ze střech zachycujeme vodu do laguny, která se po vyčištění používá na zalévání. V současné době předseda družstva Ing. Václav Kuba připravuje projekt, díky kterému bude zachycována voda i ze střech ostatních budov družstva.

Jakou zeleninu ve sklenících aktuálně pěstujete?

Ve sklenících lze pěstovat v podstatě jakoukoliv zeleninu, ale v současné chvíli máme vysazeny různé odrůdy rajčat.

Kam po sklizni zelenina poputuje? Budete ji nabízet distributorům, nebo i prodávat lokálně obyvatelům obce?

Asi 10-20 % produkce se bude prodávat přímo v družstevní prodejně. Ostatní prodej bude zprostředkovávat externí společnost.

Díky skleníkům mělo vzniknout poměrně dost nových pracovních míst. Podařilo se dostát těmto cílům? Jsou už místa obsazena?

Díky projektu vzniklo 32 nových pracovních míst. A obsazena byla již dlouho dopředu občany obce a okolních vesnic.

Jaké ekologické novinky teď ve vaší obci zavádíte? A o kterých případně uvažujete?

Letos jsme vybudovali sídlo pro pět podzemních kontejnerů na separované odpady přímo v centru obce. Každá domácnost dostala nádoby na plast a papír o objemu 240 litrů, které budeme jednou za měsíc svážet zcela zdarma. Snažíme se najít odběratele pro plastové fólie, které jsou na silážních jamách v zemědělském družstvu. A v roce 2017 nebo 2018 chceme vybudovat novou kanalizaci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů