Úterý, 19. března 2024

Poslanci podpořili zákon zakazující kožešinové farmy

Poslanci podpořili zákon zakazující kožešinové farmy

Poslanci včera v 1. čtení podpořili novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, která navrhuje zcela zakázat chov tzv. kožešinových zvířat v ČR. Pro podporu zákona hlasovalo 67 poslanců, proti bylo 57, 21 se zdrželo. Hlasování proběhlo po bouřlivé debatě, která byla přerušena v úterý večer.

"Dnešní hlasování považujeme za velký krok k vítězství pro norky a lišky, kteří jsou v České republice chováni a krutě zabíjeni jen kvůli kožešinovým ozdobám. I když ještě není zcela vyhráno, máme z výsledku dnešního hlasování velkou radost a děkujeme všem poslancům, kteří tento významný krok v ochraně zvířat podpořili. Není důvod, proč chovy tohoto typu nadále povolovat -- veřejnost si přeje jejich zákaz a poptávka po kožešinových výrobcích je mizivá. Je třeba si položit otázku, zda ve 21. století opravdu nutně potřebujeme zabíjet zvířata jen kvůli módním doplňkům," říká Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně Proti srsti, kterou vede organizace Svoboda zvířat a jejímž cílem je právě zrušit chovy kožešinových zvířat.

Návrh zákona předložila na jaře letošního roku skupina 50 poslanců v čele s předsedou Výboru pro životní prostředí Robinem Böhnischem. Novela zakazuje "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo primárně za účelem získání kožešin."

"Rozprava i výsledek hlaso! vání v prvním čtení novely zákona o ochraně zvířat proti týrání výrazně zvedly šance na konečné schválení návrhu. Doufám, že ve výborech udržíme dosud věcný charakter diskuse a druhé a třetí čtení návrhu na plénu Poslanecké sněmovny budou moci proběhnout co nejdříve. Jakkoli ještě není vyhráno, věřím, že zákonodárci zřetelně vnímají jednoznačný postoj laické i odborné veřejnosti a vezmou ho při svém dalším rozhodování v potaz," vyjádřil se poslanec Böhnisch.

Zákon se nyní bude projednávat ve výborech, které tak musí učinit ve lhůtě 90 dní. Garančním výborem se stal výbor zemědělský a novelu bude projednávat i výbor pro životní prostředí. Poté legislativa poputuje do druhého poslaneckého čtení.

V České republice je v současné době registrováno 9 kožešinových farem, kde se chovají norci a lišky. Podle průzkumů veřejného mínění většina české ani evropské veřejnosti se zabíjením zvířat pro kožešiny nesouhlasí.

K závěru, že kožešinové farmy nelze uzpůsobit tak, aby od! povídaly potřebám zvířat, dospěli i odborníci na mezinárodním ! semináři, který se v říjnu konal v Poslanecké sněmovně. Tuto tezi podpořila i česká odborná veřejnost, když v září adresovala skupina 42 biologů, veterinářů a odborníků na welfare zvířat poslancům otevřený dopis, ve kterém kritizují kožešinové farmy a přimlouvají se za jejich zrušení.

Zákazy nebo velmi přísná omezení chovů tzv. kožešinových zvířat již přijalo 11 států Evropy.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz nebo na www.svobodazvirat.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů