Úterý, 19. března 2024

Ukažte se ve své kůži! vyzývají ochránci zvířat

Ukažte se ve své kůži! vyzývají ochránci zvířat

Při příležitosti dnešního Světového dne bez kožešin spustila organizace Svoboda zvířat novou kampaň s názvem Ve své kůži. V rámci ní vyzývají ochránci zvířat veřejnost, aby vyjádřila svůj nesouhlas s kožešinovou módou prostřednictvím fotky hashtagu #vesvekuzi napsaného na vlastním těle.

"Smyslem kampaně je zaktivovat veřejnost a nabídnout jí zábavnou formu, jak ukázat, že nesouhlasí s chovem a zabíjením tzv. kožešinových zvířat kvůli módním ozdobám a bambulím na čepicích,"
uvádí Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně ze Svobody zvířat.

Kampaň má za cíl podpořit návrh zákona na ochranu zvířat proti týrání, který by v ČR zrušil kožešinové farmy a jenž v Poslanecké sněmovně čeká na své druhé čtení. V brzké době jej bude projednávat zemědělský výbor a výbor pro životní prostředí. Zákon prošel prvním čtením počátkem listopadu (ST 742).

"Kromě fotografie s hashtagem #vesvekuzi, který si lidé napíšou na své vlastní tělo, mohou také podepsat Petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR, pod níž jsme již vybrali přes 30 000 podpisů," dodává ještě Moravcová.

V České republice je v současné době registrováno 9 farem, kde se chovají norci a lišky. Tato stále ještě nedomestikovaná zvířata jsou držena v nevyhovujících podmínkách (v malých a strohých! klecích, které často nemají pevné dno), kde nejsou naplňovány jejich etologické potřeby. Jako důsledek se u nich kromě různých onemocnění, zranění nebo biologických abnormalit projevují také časté poruchy chování pozorovatelné zejména v podobě stereotypních pohybů a sebepoškozujícího chování. Bolestivý je též způsob, jakým jsou tato zvířata zabíjena. Lišky jsou usmrcovány pomocí elektrod, které se jim zavedou do tlamy a konečníku, norci jsou zase udušeni ve výfukových plynech či oxidem uhličitým.

Se zákazem chovu tzv. kožešinových zvířat by podle reprezentativního průzkumu CVVM z konce roku 2015 souhlasilo 70 % občanů ČR. Ke zrušení kožešinových farem již české zákonodárce vyzvaly také světové organizace na ochranu zvířat, ale i mezinárodní a česká odborná veřejnost.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz nebo na www.svobodazvirat.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů