Úterý, 19. března 2024

V Německu vybili kvůli ptačí chřipce 77.000 kusů drůbeže

 V Německu vybili kvůli ptačí chřipce 77.000 kusů drůbeže

Na severozápadě Německa se dál šíří agresivní kmen ptačí chřipky H5N8. V posledních dnech kvůli ní na farmách v Dolním Sasku vybili celkem 77.000 krocanů, kuřat a kachen, informovala dnes německá média. Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila v řadě evropských zemí včetně Nizozemska, Dánska, Maďarska nebo Řecka.

Vybíjení desetitisíců kusů drůbeže zahájili na severozápadě Německa už během vánočních svátků. Celkem se opatření dotklo sedmi velkochovů. Na některých se nákaza přímo potvrdila a další byly s postiženými farmami v kontaktu.

Už v listopadu museli v Dolním Sasku, které je považováno za centrum německého drůbežářství, vybít více než 30.000 kusů drůbeže ve velkochovech. Už tehdy úřady nařídily, aby chovatelé drůbež držely v uzavřených prostorech.

Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila také na farmách v Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. Dnes případ nákazy vysoce nakažlivým virem ptačí chřipky H5N8 u volně žijící labutě potvrdilo Řecko.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují.

Chřipkový kmen H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů