Úterý, 19. března 2024

Francie testuje ekologické pisoáry přeměňující moč ve hnojivo

Francie testuje ekologické pisoáry přeměňující moč ve hnojivo

Francouzské státní dráhy SNCF dnes u Lyonského nádraží v Paříži zahájily zkušební provoz dvou ekologických pisoárů s květinami. Obsahují slámu nebo piliny a umožňují přeměnit moč v hnojivo. Než dojde k této proměně, uhlík obsažený ve slámě smíšený s dusíkem v moči zachytává nepříjemný zápach, který obtěžuje lidi v ostatních místech, kde si pánové narychlo ulevují. Uvedl to na svém webu francouzský deník Le Figaro..

Pokud se novinka osvědčí, železniční společnost je připravena objednat pro francouzská nádraží dalších 360 těchto zařízení. Zájem podle listu také projevilo vedení Nantes, které hodlá od jara vyzkoušet tři podobné pisoáry v ulicích tohoto západofrancouzského města nedaleko Atlantiku. Nové veřejné pánské záchodky by zde měly omezit místa, kde si pánové ulevují "nadivoko" a jejichž čištění zatěžuje rozpočet města.

"Velkou výhodou našeho systému je, že není napojen na kanalizaci. Na druhé straně je ale potřeba, aby systém byl umístěn nedaleko místa pro přípravu kompostu. Pokud by kamiony musely jezdit s recyklovaným odpadem pro zahradnictví desítky kilometrů, ekologický rozměr by se výrazně snížil," upřesnil jeden z autorů projektu Laurent Lebot.

"Nový pisoár umožňuje recyklovat živiny, které jinak ničí čistící stanice. Naše moč je velmi bohatá, obsahuje hodně fosforu, který je strategickou látkou, a dusíku, který se používá jako chemické hnojivo v zemědělství. Dusík z naší moči se ale ničí v čističkách. Poté se za vynaložení značného množství energie produkuje pro zemědělství v pevné podobě. To je plýtvání," řekl Tristan False, jehož firma bude odpovídat za výměnu slámy a pilin.

Nový systém má podle Le Figaro navíc zařízení, které včas hlásí, kdy je zásobník slámy či pilin plný moči. Předejde se tak přeplnění pisoáru i zbytečným jízdám, kdyby zásobník nebyl naplněný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů