Úterý, 19. března 2024

RSPO, UTZ.. neboli zodpovědné hospodaření pro potravináře

Co obnáší certifikace zodpovědného hospodaření s palmovým olejem a pro prokázání zodpovědného hospodaření s kávou, kakaem a čajem..

RSPO, UTZ.. neboli zodpovědné hospodaření pro potravináře

Právě k této problematice se koná ODBORNÝ SEMINÁŘ PRO OBLAST POTRAVINÁŘSTVÍ RSPO A UTZ v Praze již 7. února.

Podívejme se blíže o čem bude...

UTZ Certified

UTZ Certified je nezisková organizace založená v roce 2002, která celosvětově zastřešuje dodržování udržitelného hospodaření kávy, kakaa a čaje (včetně Rooibos). UTZ je program a označení pro trvale udržitelné pěstování kávy, kakaa a čaje. Jeho hlavním posláním je vytvořit svět, ve kterém je zodpovědné hospodaření normou. UTZ znamená v mayském jazyce "dobrý" a umožňuje pěstitelům naučit se lepší zemědělské metody, zlepšit pracovní podmínky, lépe se postarat o lidi a životní prostředí.

Proč se stát certifikovaným členem UTZ?

Zákazníci chtějí mít jistotu, že jejich oblíbené značky jsou zodpovědné k budoucnosti, a to jak pro lidi, tak i pro planetu.

S UTZ investujete do trvale udržitelné výroby a zákazníci mohou důvěřovat produktům, které kupují a zároveň přispívat k lepší budoucnosti. Označení UTZ již najdete v obchodech ve 104 zemích.

ONLINE SYSTEM DOHLEDATELNOSTI

Všechny pohyby UTZ certifikovaných produktů jsou evidované na online systému UTZ: Good Inside Portal (www.goodinsideportal.org).

Tento portál zajišťuje sledovatelnost pohybu kakaa napříč dodavatelským řetězcem. Tím spojuje certifikované produkty s certifikovanými zdroji a zaručuje tak jejich transparentnost.

Řešení

BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC poskytuje certifikaci UTZ pro Českou a Slovenkou republiku.

Po úspešném auditu získáte certifikát, který bude vložen na Good Inside Portal. To umožní ostatním členům kontrolovat stav certifikace a nabízí širokou síť certifikovaných zdrojů.

Každý výrobce je povinný organizaci UTZ Certified předložit na schválení obal výrobku s uvedením značky UTZ.

Výrobky se značkou UTZ prokazují:

- trvale udržitelné hospodaření
- sociální zodpovědnost
- osvědčené zemědělské metody
- sledovatelnost pohybu napříč dodavatelským řetězcem

FAQ - často kladené otázky

Používáte UTZ certifikovanou kávu nebo kakao při výrobě Vašich produktů?

Ujistěte se, že zákazníci vědí o Vaší angažovanosti tím, že jste certifikovaným členem UTZ. Máte tak zajištěnu dohledatenost všech UTZ certifikovaných produktů, které jsou evidované na online systému UTZ: Good Inside Portal (www.goodinsideportal.org). Tento portál zajišťuje sledovatelnost pohybu kakaa napříč dodavatelským řetězcem. Tím spojuje certifikované produkty s certifikovanými zdroji a zaručuje tak jejich transparentnost.

RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil

RSPO je nezisková organizace založená v roce 2004, která celosvětově zastřešuje dodržování udržitelného hospodaření s palmovým olejem. Bureau Veritas je schváleným členem s akreditací k výkonu auditů a vydáváním certifikátů v České a Slovenské republice.

RSPO je celosvětový program pro trvale udržitelný rozvoj hospodaření s palmovým olejem a sdružuje zúčastněné strany od výrobců palmového oleje, zpracovatelů, obchodníků, maloobchodníků, bank a investorů. Jeho hlavním posláním je vytvořit svět, v kterém je trvale udržitelné hospodaření normou. Umožňuje zemědělcům naučit se lepší hospodářské metody, zlepšit pracovní podmínky, lepší se postarat o lidi a slouží na podporu růstu místního regionu, revitalizaci, trvale udržitelný rozvoj v rámci deštných pralesů a investic v rámci nových, šetrnějších technologií.


Proč se stát certifikovaným členem RSPO?

Zákazníci chtějí mít jistotu, že jejich oblíbené značky jsou zodpovědné k budoucnosti, a to jak pro lidi, tak i pro planetu.

Hlavním kritériem je, že producenti palmového oleje nesmí likvidovat ani vypalovat pralesy, ohrožovat oblasti se vzácným a bohatým ekosystémom, při pěstování nesmí používat pesticídy. Součástí auditu je také prověření sociálních aspektů a audit s cílem sledovatelnosti surovín/ zdrojů a zabránění míšení s jinými oleji a tuky, vyrobenými mimo udržitelní hospodaření. Tento model certifikace má zamezit i nesmyslnému zdražování olejů resp. udržení jeho ceny i navzdory zvýšené poptávce trhu a výroby.

Řešení

BUREAU VERITAS poskytuje certifikaci RSPO pro Českou a Slovenkou republiku.

Po úspešném auditu získáte certifikát, který bude vložen na www.rspo.org. To umožní ostatním členům kontrolovat stav certifikace a nabízí širokou síť certifikovaných zdrojů.

Výrobky se značkou RSPO prokazují:

- trvale udržitelné hospodaření
- sociální zodpovědnost
- osvědčené zemědělské metody
- sledovatelnost pohybu napříč dodavatelským řetězcem

FAQ - často kladené otázky

Používáte RSPO certifikovaný palmový olej nebo jeho deriváty při výrobě Vašich produktů?

Ujistěte se, že zákazníci vědí o Vaší angažovanosti tím, že jste certifikovaným členem RSPO. Máte tak zajištěnu dohledatenost všech RSPO certifikovaných produktů, které jsou evidované na online systému www.rspo.org. Tento portál zajišťuje sledovatelnost pohybu RSPO certifikovaného oleje napříč dodavatelským řetězcem. Tím spojuje certifikované produkty s certifikovanými zdroji a zaručuje tak jejich transparentnost.

Proč zvolit Bureau Veritas

Bureau Veritas díky globálnímu zastoupení ve vice než 100 zemích světa a zkušenostem z oblasti udržitelného zemědělství a sociální zodpovědnosti pomáhá klientům při výběru nejlepšího řešení. V závislosti na konkrétních omezeních Vaší činnosti a dodavatelského řetězce můžeme zvolit audit, který nejlépe splní Vaše potřeby a zaručí udržitelnost činností.

Kombinované nebo integrované audity
Konzistentnost, optimalizace, efektivnost, úspora časových a finančních nákladů. UTZ certifikace v rámci jednoho auditu.

Odborné znalosti v oblasti udržitelnosti
Bureau Veritas je vedoucí globální certifikační orgán pro následující systémy: udržitelné zemědělství a lesnictví, sociální zodpovědnost, ověřování skleníkových plynů, biomasy a biopaliv...

Globální zastoupení
Přítomnost ve více než 100 zemích světa znamená mezinárodní zkušenosti a hluboké znalosti místních norem. Stejně tak poskytujeme certifikaci ve všech fázích dodavatelského řetězce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů