Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo zemědělství spustí dotační program pro demonstrační farmy, zájemci již mohou posílat projekty

Ministerstvo zemědělství spustí dotační program pro demonstrační farmy, zájemci již mohou posílat projekty

Celkem 30 milionů korun plánuje Ministerstvo zemědělství vyplatit v následujících třech letech farmám, které budou ostatním zemědělcům sloužit jako ukázkové. Každá z vybraných demonstračních farem bude moci žádat až o milion korun ročně. Peníze poslouží například na individuální a skupinové konzultace či pořádání dnů otevřených dveří.

Demonstrační farmy budou ostatním zemědělcům poskytovat poradenstvía názorné ukázky ucelených postupů udržitelných způsobů hospodaření. V letošním roce se projekt zaměří především na péči o půdu.

Zájemci, kteří se chtějí do programu zapojit, musí nejpozději do 26. února odevzdat projekt s plánem činnosti na následující tři roky. Odborná komise, tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, univerzit, výzkumných ústavů a nevládních neziskových organizací, pak vybere farmy, které budou moci požádat o finanční podporu.

Podporovány budoupředevším subjekty, které jsou ve svém oboru nositeli nových poznatků a inovací, jejichž osevní postupy i technologie odpovídají standardům dobrého zemědělského a environmentálního stavu (DZES) a jsou v souladu s národní legislativou.

Letos se projekt zaměří na ochranu půdy, demonstrační farmy budou prezentovat především postupy a technologie snižující degradaci půdy, zejména vodní a větrnou erozi, nadměrné utužování půdy nebo úbytek organické hmoty v půdě. Vybrané farmy budou poskytovat individuální či skupinové konzultace nebo pořádat dny otevřených dveří.

Maximální roční výše podpory je 1 mil. Kč na žadatele, tj. demonstrační farmu. Pro rok 2017 je alokovaných 5 mil. Kč, na rok 2018 je plánovaných 10 mil. Kč a 15 mil. Kč na rok 2019.

Podrobný postup k podávání projektů Demonstračních farem včetně stanovení podmínek je uveden ve Výzvě, která je zveřejněná na stránkách MZe:

http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/narodni-dotace/zasady-zemedelstvi-potravinarstvi/vyzva-k-podavani-projektu-na-cinnost-1.html

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů