Úterý, 19. března 2024

EK: Veřejná konzultace o budoucnosti společné zemědělské politiky zahájena

EK: Veřejná konzultace o budoucnosti společné zemědělské politiky zahájena

Díky modernizaci a zjednodušení společné zemědělské politiky (SZP) bude možné lépe reagovat na současné politické, environmentální a hospodářské výzvy, uvádí ve své zprávě Evropská komise.

Oslovením veřejnosti prostřednictvím tříměsíční konzultace dnes Evropská komise zahajuje první fázi modernizace a zjednodušení společné zemědělské politiky (SZP). Na základě příspěvků, které Komise získá, bude moci definovat priority zemědělské politiky do budoucna. Modernizovaná a zjednodušená společná zemědělská politika by měla řešit základní výzvy, kterým zemědělství a venkovské oblasti čelí. Zároveň by měla přispět k realizaci politických priorit Komise (zejména v oblasti zaměstnanosti a hospodářského růstu), k udržitelnému rozvoji, rozpočtu zaměřenému na výsledky, zjednodušení a subsidiaritě.

U příležitosti oznámení konzultačního procesu komisař EU pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan řekl: ,,Dnes jsme učinili další kroky k modernizaci a zjednodušení společné zemědělské politiky 21. století. Touto veřejnou konzultací žádáme všechny zainteresované subjekty i jednotlivce, které budoucnost potravinářství a zemědělství v Evropě zajímá, aby se zapojili do formování politiky určené všem evropským občanům. Výsledky této veřejné konzultace přímo ovlivní plán budoucí společné zemědělské politiky, který předseda Juncker oznámil v prosinci minulého roku. Společná zemědělská politika již dnes přináší občanům Evropy řadu pozitivního z hlediska zabezpečení dodávek potravin, životaschopnosti venkovských oblastí a jejich životního prostředí i přínosu k opatřením v oblasti klimatu. Jsem si jistý, že vytvořením plánu do budoucnosti toho může dosáhnout ještě více. Musíme ji však zdokonalit a dodat novou energii. A samozřejmě ji také musíme odpovídajícím způsobem financovat.

Veřejná konzultace potrvá 12 týdnů, během kterých budou mít zemědělci, občané, organizace a další zainteresované strany možnost vyjádřit svůj názor na budoucnost společné zemědělské politiky. Výsledky konzultace Komise použije při vypracování návrhu sdělení, které předloží do konce roku 2017 a které bude obsahovat závěry o aktuální úspěšnosti společné zemědělské politiky a eventuální politické varianty do budoucnosti opírající se o spolehlivé podklady.

Výsledky veřejné konzultace budou zveřejněny na internetových stránkách a prezentovány komisařem Hoganem na konferenci pořádané v červenci 2017 v Bruselu.

Souvislosti

Společná zemědělská politika fungující od roku 1962 je jednou z nejstarších politik EU. Během let se neustále vyvíjela, aby reagovala na měnící se situaci na zemědělských trzích. I když její poslední reforma spadá teprve do roku 2013, došlo od té doby k několika zásadním událostem, na něž musí společná zemědělská politika odpovědět účinnějším způsobem (např. zvýšená nejistota na trhu a propad cen, nové mezinárodní závazky v oblasti změny klimatu a udržitelný rozvoj).

Vzhledem k těmto i dalším výzvám je nutné společnou zemědělskou politiku modernizovat, zjednodušit v zájmu dalšího snížení administrativní zátěže a uvést v daleko větší soulad s ostatními politikami EU, aby se maximalizoval její přínos k 10 politickým prioritám Komise, cílům udržitelného rozvoje a Pařížské dohodě o změně klimatu.

Další informace

Odkaz na konzultaci

Odkaz na časté otázky kladené GŘ AGRI

Evropané, zemědělství a společná zemědělská politika:

Evropané, zemědělství a společná zemědělská politika: Eurobarometr 2016

Evropská komise - Tisková zpráva

Brusel 2. února 2017

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů