Úterý, 19. března 2024

Zlepšují důsledné kontroly kvalitu nabízených zahraničních potravin?

Kontroly potravin, které provádí státní kontrolní orgány, mají viditelné výsledky. Kvalita potravin nabízených na českém trhu se zlepšuje a závadných či dokonce nebezpečných produktů ubývá...

Zlepšují důsledné kontroly kvalitu nabízených zahraničních potravin?

Bezpečnost potravin je v České republice mediálně ostře sledovaným tématem. Řada pochybení výrobců či prodejců v minulých letech a tlak spotřebitelů na nákup kvalitnějších potravin vedly k zintenzivnění kontrol těchto produktů ze strany státních orgánů. Že se jednalo o krok, který trh českých potravin pro své zkvalitnění potřeboval, je patrné z výsledků kontrol z posledních období.

Jako příklad je možné uvést často diskutovaný med, jehož prodej na konci roku 2015 zasáhla aféra s přítomností reziduí antibiotik a přimícháváním ukrajinského medu. Následné šetření sice ukázalo, že se jednalo spíše o nafouknutou mediální bublinu, intenzivní kontroly výroby medu ale pokračovaly i nadále. Od té doby provedla Státní veterinární správa přes 270 kontrol ve zpracovnách medu a zaznamenala pouze 4 pochybení, týkající se přítomnosti bakterie způsobující včelí mor a cizorodých látek.

Podobné výsledky můžeme vidět i ve Zprávě o stavu zemědělství v ČR za rok 2015, kterou právě projednává Poslanecká sněmovna Parlamentu. Jako zpravodaj tohoto sněmovního tiskujsem se zprávou důkladně obeznámen a zaměřil jsem se v procesu projednávání právě na kvalitu a bezpečnost potravin.

Dva nejvýznamnější kontrolní orgány - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS) provedly za rok 2015 tisíce kontrol. V případě SZPI se jednalo o počet kontrol v potravinářských podnicích, provozovnách společného stravování, celních skladech a internetových obchodech převyšující 43 000, při nichž zjistila přibližně 3 800 šarží nevyhovujících výrobků především z řad cukrovinek, dehydratovaných výrobků či vína a nealkoholických nápojů.

velká

Státní veterinární správa provedla téměř 9 000 kontrol zařízení stravovacích služeb a zjistila necelých 3 500 závad většinou charakteru špatné dohledatelnosti původu produktů a jejich nevhodného skladování. SVS zároveň provádí kontroly živočišných produktů a kontroly zvířat porážených na jatkách. Prvních zmíněných bylo přibližně 47 000 (včetně mimořádných kontrol), v druhém případě zkontrolovala přes 100 milionů kusů zvířat a jako nevhodné vyřadila asi 1,5 milionu kusů. Na co mají kontroly zřejmě opravdu velký vliv je přítomnost cizorodých látek v živočišných potravinách. Produktů obsahujících tyto látky bylo zajištěno velmi nízké množství, což můžeme označit právě za úspěšný výsledek kontrol.

Přísné a důsledné kontroly státními orgány považuji za klíčové pro zajištění bezpečnosti potravin a naplnění koncepčních plánů na ochranu zdraví obyvatel České republiky. Zároveň jsem přesvědčen, že tyto kontroly v kombinaci s tlakem spotřebitelů na kvalitu výrobků povedou do budoucna k vyšší kvalitě zahraničních potravin v nabídce našich obchodů.

Miloš Babiš, poslanec Parlamentu České republiky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů