Úterý, 19. března 2024

Soud zamítl kasační stížnost MŽP kvůli Letišti Vodochody

Soud zamítl kasační stížnost MŽP kvůli Letišti Vodochody

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost ministerstva životního prostředí proti rozsudku, který umožňuje rozšíření Letiště Vodochody. Přípravy na jeho rozšíření tak pokračují, řekl dnes ČTK mluvčí investiční skupiny Penta Ivo Mravinac, která je investorem projektu. Mluvčí ministerstva Petra Roubíčková ČTK sdělila, že úřad ještě rozsudek neobdržel, nechtěla proto verdikt komentovat.

Ministerstvo loni rozhodlo, že znovu projedná posudek vlivu na životní prostředí pro rozšíření letiště, který v roce 2014 zrušilo pro údajné chyby. Posudek stále nedodalo, až po jeho vydání může letiště nedaleko Prahy zažádat o územní rozhodnutí.

"Rozsudek Nejvyššího správního soudu je povzbudivým vítězstvím, ale boj s úřední mašinérií nekončí, protože ministerstvo životního prostředí, jak je vidět z jejich dosavadního postupu, ani nehodlá postupovat podle platných zákonů a dále nezákonně bráni realizací záměru Letiště Vodochody," uvedl dnes ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur.

Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, jenž výtah z jeho znění poskytl v tiskové zprávě ČTK, musí správní orgán identifikovat újmu, která hrozí jednotlivým účastníkům a případně veřejnému zájmu a tyto újmy poté poměřovat. "Proti tomuto rozsudku nejsou opravné prostředky přípustné," uvádí rozsudek.

"Ministerstvo rozsudek od Nejvyššího správního soudu dosud neobdrželo. Budeme se moci vyjádřit až poté, co se seznámíme s důvody, pro které nebylo kasační stížnosti vyhověno," sdělila ČTK mluvčí resortu.

Podle starostky Máslovic Vladimíry Sýkorové z iniciativy Stop letišti Vodochody, se sdružení obcí, které jsou proti rozšíření letiště, bude dál snažit projektu zabránit. Konkrétní kroky ale zatím nejsou určené, zástupci obcí se podle ní budou muset sejít. "Pro Máslovice vidím největší riziko v hluku a dopravním zatížení," dodala starostka.

Kladný posudek z roku 2013 obsahoval přes 120 podmínek, které investor musí splnit. Šlo například o dostavbu přivaděče na dálnici D8 nebo omezení pro noční lety. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, ho ministerstvo prověřovalo a v roce 2014 zrušilo. Obce se kromě nadměrného hluku obávaly například i dopadu na podzemní vody.

"Z podmínek uvedených ve stanovisku EIA podle názoru Nejvyššího správního soudu plyne, že vlivy záměru na oblasti vodního hospodářství, na které poukazovala obec Zlončice, byly ve stanovisku EIA identifikovány, popsány, posouzeny a vyhodnoceny," uvádí rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Sandra Bejšáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů