Úterý, 19. března 2024

Kompenzace za loňské mrazy dostane více ovocnářů

Kompenzace za loňské mrazy dostane více ovocnářů

Ministerstvo zemědělství poskytne kompenzace za škody způsobené loňskými jarními mrazy více ovocnářům. Nově mohou o kompenzaci žádat i podniky, které kvůli mrazům přišly o více než 30 procent obvyklých tržeb, doposud byla hranice ve výši nejméně 50 procent. MZe celkem rozdělí 133 milionů korun. Změnu podmínek programu dnes schválila vláda.

,,Řada ovocnářských podniků na kompenzace při limitu 50 procent nedosáhne, ale přesto jim stále hrozí existenční problémy. Konzultovali jsme to s Ovocnářskou unií ČR a nakonec rozhodli, že limit pro žádosti snížíme,"řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Nově budou moci o kompenzaci požádat i podniky, které kvůli silným mrazům v dubnu 2016 přišly o nejméně 30 procent svých obvyklých tržeb v porovnání s průměrem předchozích tří let (nebo tříletého průměru založeného na období předcházejících pěti let, přičemž nejvyšší a nejnižší hodnota roční produkce se z výpočtu vyloučí).

Pěstitelé jablek a hrušek budou moci žádosti podávat od 3. do 13. dubna. Pěstitelé letních druhů ovoce, tedy broskví, meruněk, třešní, višní, švestek, rybízu a jahod, kteří přišli o nejméně 50 procent obvyklých tržeb, své žádosti podávali již na podzim. Přes padesát, přesně 56, žadatelů si požádalo o přibližně 14 milionů korun.

,,Po změně podmínek budou mít nárok na kompenzaci i tipěstitelé letního ovoce, kteří přišli nejméně o 30 procent tržeb. Termín pro podávání žádostí je stanovený od 19. do 30. června, dodatečně ji mohou podat i ti pěstitelé letního ovoce, kteří to na podzim nestihli," uvedl ministr Jurečka.

MZe má celkem na kompenzace připraveno 133 milionů korun. Pěstitelé, kteří přišli nejméně o 75 procent obvyklých tržeb, dostanou podporu ve výši 25 procent normativních nákladů, ostatní žadatelé 15 procent nákladů. V případě, že by součet oprávněných žádostí přesáhl alokovanou částku, budou sazby na kompenzace poměrně sníženy.

Celkové ztráty na tržbách ovocnářů za zničené ovoce jarními mrazy v roce 2016 jsou dle odhadu Ovocnářské unie ČR přibližně 394 mil. Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů