Úterý, 19. března 2024

Kaly z ČOV jsou vhodným zdrojem fosforu pro půdu

Kaly z ČOV jsou vhodným zdrojem fosforu pro půdu

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) podporuje změny nařízení o hnojivech, předložené Janem Huitemou, poslancem Evropského parlamentu zahrnující kaly z čistíren odpadních vod do kategorie hnojiv. Uvádí se to ve stanovisku SOVAK ČR.

vodárenské kaly - IMG_1405

Mezinárodní den vody, vyhlášený poprvé OSN v roce 1997 se koná každoročně 22. března. Tato událost pravidelně upozorňuje na nutnost chránit a rozumně nakládat s dostupnými vodními zdroji. Letošním tématem je poprvé i odpadní voda, která je čím dále více vnímána i jako zásobní zdroj cenných nutrientů.

Evropská unie paralelně připravila balíček oběhové ekonomiky i revizi nařízení o hnojivech - v obou případech hrají nutrienty významnou roli. Bohužel návrh revize nařízení o hnojivech neuvádí kal z čistíren odpadních vod jako dostupný a vhodný zdroj nutrientů a to přesto, že právě tento produkt umožňuje do zemědělství vracet fosfor, který je jedním z nejdůležitějších a čím dále hůře dostupným nutrientem. I v případě, že v zemědělství není využit přímo upravený čistírenský kal, lze v něm obsažený fosfor do zemědělství dostat z popílku či kapalin, vzniklých spálením/zplyněním či ideálně jako čistý produkt struvit, který vzniká srážením na fosfor bohatých toků na čistírnách odpadních vod.

Pro SOVAK ČR, stejně jako pro asociaci EurEau je důležité, aby nařízení o hnojivech zůstalo i nadále adaptabilní a v budoucnu bylo možno začlenit struvit a produkty na bázi popílku mezi zdroje recyklovatelných nutrientů. Mnoho čistíren odpadních vod v celé EU již historicky investovalo do recyklace nutrientů, které splňují veškeré požadavky na minerální hnojiva. K jejich zákazu na jednotném trhu neexistuje žádný pádný důvod. Evropská unie v tuto chvíli již dováží víc než 90 % fosfátových hnojiv a v případě recyklace fosforu z čistírenského kalu mohlo dojít ke snížení dovozu až o 10 %. K tomu kroku je potřeba jasně definovat minerální hnojiva včetně recyklovaných nutrientů, což znamená připustit určité množství organického uhlíku.

V této souvislosti SOVAK ČR podporuje úpravy textu revize nařízení o hnojivech, předložené Janem Huitemou, poslancem Evropského parlamentu (frakce ALDE - AGRI), které jdou správným směrem k udržení kalu jako součásti hnojiv.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů