Úterý, 19. března 2024

Den Země letos ukáže, jak důležité je chránit půdu

Bez půdy to nepude, tak zní podtitul oslavy Dne Země, která se bude konat 22. dubna od 10 do 18 hodin na brněnské Kraví hoře.

Den Země letos ukáže, jak důležité je chránit půdu

Letos tato tradiční akce, do jejíž přípravy se zapojuje víc než 30 brněnských organizací, představí návštěvníkům, proč je důležité chránit půdu a jak jí můžeme prospívat.

Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program, který se bude celý točit okolo tématu půda. Čekají je poznávací hry a dílny pro děti, workshopy, projekce filmů, EKOtrh, inspirativní přednášky či komentované prohlídky zahrádkářské kolonie. ,,Půda je jedním ze základních zdrojů života na Zemi, přesto se o ní mezi veřejností příliš nemluví, proto na její důležitost chceme touto akcí upozornit," říká Petr Laštůvka, hlavní organizátor Dne Země.

Děti se na akci například seznámí s půdními živočichy, zjistí, co je to kompost a koho nejlépe pohostit žížalím čajem, naboso si projdou zážitkový chodník s různými druhy povrchů, zjistí, jak funguje kořenová čistička odpadních vod a jak se dá malovat hliněnými pigmenty, a vyzkouší si také všemožné pokusy s půdou.

Program pro dospělé na Dni Země nabídne projekce filmů o půdě, praktický workshop, na kterém si vlastnoručně vyrobí malý vermikompostér, či přednášku Ing. Jaroslava Záhory o tom, jak se mluví v půdě - tedy jakým způsobem mezi sebou komunikují jednotlivé půdní organismy a jaké k tomu vlastně mají důvody.

Program doplní divadelní představení Divadla Koráb nebo celá řada koncertů kapel Tranzan, Tubabu, Bokomara nebo písničkáře Honzy Plška. Za návštěvu stojí také EKOtrh, na němž si budou moci návštěvníci zakoupit ekologické a regionální výrobky. K dostání bude například recyklovaná móda, tašky ze starých bannerů nebo výrobky z ovčí vlny.

Akci zaštiťují hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek a náměstek primátora města Brna Martin Ander. Finančně ji podporuje Jihomoravský kraj, statutární město Brno a Kaiser servis. Mediálními partnery jsou Český rozhlas Brno, Brněnský deník a časopis Naše příroda.

Název akce: Den Země aneb Bez půdy to nepude

Datum a místo konání: sobota 22. dubna 2017 od 10 do 18 hodin v parku na Kraví hoře

Kontakt: Kateřina Vítková, PR manažerka, katerina.vitkova@lipka.cz, 736 473 732

Další informace: www.lipka.cz/denzeme


Den Země

Den Země, který připadá na 22. dubna, je největším sekulárním svátkem. Slaví jej lidé ve 194 zemích světa a v Brně se oslavy také staly tradicí. Poprvé se tu konaly již v roce 1990 a stále se těší velké oblibě. V loňském roce tuto akci navštívilo víc než 6 tisíc lidí.

Co je Lipka?

Lipka je brněnské školské zařízení, které se již pětadvacet let zaměřuje na vzdělávání v oblasti environmentální výchovy. Ročně ji navštíví víc než dvacet tisíc žáků při výukových programech a asi dvě tisícovky pedagogů při vzdělávacích seminářích. Odpoledne probíhají na všech pěti pracovištích Lipky přírodovědné a tvořivé kroužky a řemeslné kurzy. Po celý rok chystají pracovníci Lipky pro rodiny s dětmi rozličné akce, z nichž největší je právě tradiční oslava Dne Země.

www.lipka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů