Úterý, 19. března 2024

Čtvrt milionu Evropanů chce radikální změnu zemědělství

Evropská komise obdržela velmi důraznou zprávu - Společná zemědělská politika Evropské unie musí být radikálně změněna.

Čtvrt milionu Evropanů chce radikální změnu zemědělství

To je požadavek téměř 260 tisíc lidí a 600 organizací a podniků, které se zapojili do největší konzultace Evropské unie zaměřené na zemědělskou politiku.

Pouhý měsíc trvající kampaň Living Land, kterou zaštítili Světový fond na ochranu přírody, Birdlife Europe a Evropská environmentální kancelář, zmobilizovala lidi napříč Evropou. Jejím hlavním požadavkem je radikální reforma Společné zemědělské politiky - aby lépe chránila životní prostředí, byla spravedlivější k zodpovědně hospodařícím farmářům i spotřebitelům a podporovala produkci zdravých potravin.

,,Výsledky konzultace Evropské komise a kampaně Living Land ukazují, že lidem záleží na zdravém životním prostředí mnohem víc, než se všeobecně předpokládá," říká ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. ,,Více lidí, než do současné konzultace k zemědělské politice, se dosud vyjádřilo jen v kampani Nature Alert před dvěma lety. Tehdy se podařilo zachovat úroveň evropské ochrany přírody, nyní se reálně otvírá možnost ji i zlepšit."

,,Kampaň, která skončila 2. května podpořilo přes čtvrt milionu lidí a 600 organizací a podniků z celé Evropské unie, reprezentující spotřebitele, potravinářský sektor, dodavatele pitné vody i podniky podporující ochranu životního prostředí a pohodu zvířat," uvádí Václav Zámečník z ČSO a dodává: "Téměř dvěma a půl tisíci hlasy do kampaně přispěli i Češi."

"Je to jasná zpráva: Evropané nechtějí, aby bylo jejich jídlo produkováno na úkor přírody. Chtějí naopak, aby byly jejich peníze investovány do zodpovědného hospodaření a nepřispívaly ke znečištění našeho životního prostředí. Uvidíme, zda je Evropská unie schopná na úrovni svého mandátu zavést novou politiku, která bude podporovat udržitelné hospodaření," komentuje výsledky kampaně Jabier Ruiz ze Světového fondu na ochranu přírody.

Evropská komise představí výsledky veřejné konzultace 7. června na konferenci v Bruselu a do konce roku 2017 má v plánu zveřejnit sdělení o budoucnosti Společné zemědělské politiky. Nová Společná zemědělská politika by pak měla začít platit pro všechny členské státy Evropské unie od roku 2021.

Doplňující informace:

Společná zemědělská politika Evropské unie, která čerpá téměř 40% z jejího rozpočtu, je hlavním motorem neudržitelného zemědělství v Evropě. Stále totiž podporuje průmyslovou výrobu potravin, která má negativní dopad na životní prostředí. Neudržitelné zemědělství vede v Evropě ke ztrátě biologické rozmanitosti - z naší zemědělské krajiny zmizelo více než 58% ptáků a 24% čmeláků je ohroženo vyhynutím. To může mít za následek obrovské ekonomické ztráty. Společná zemědělská politika také nedokáže vyřešit potřeby venkovských oblastí: v letech 2007 až 2013 ubylo 20% pracovních míst v zemědělství a stále více drobných hospodářů krachuje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů