Úterý, 19. března 2024

Nová výstava v Petřvaldě představí život včel

Nová výstava v Petřvaldě představí život včel

Nová výstava v Technickém muzeu Petřvald na Karvinsku představí život včel. Začne 30. května a potrvá do 15. října. Lidé na ní uvidí například i živé včely, pomůcky včelaře či jejich produkty. Expozice Dotkni se přírody - Včely ale ukazuje hlavně přínos včel pro člověka. ČTK to dnes řekla mluvčí Muzea Těšínska, pod které petřvaldská instituce spadá, Iva Lupková.

"Výstava je věnována Včele medonosné, skromné a pracovité vládkyni květeny. Její fascinující život a také pradávnou službu člověku a soužití s ním představí řada exponátů," uvedla.
Návštěvníci uvidí například historické i moderní úly či živé včely, konkrétně budou k vidění trubci. "Představíme i pomůcky včelaře, jako jsou například medomety. A také produkty, které včelaři vyrábějí," vyjmenovala Lupková. Část výstavy bude věnována i nepřátelům včel či jiným tvorům se žlutočerným zbarvením. "Dominantou této části pak bude prázdné sršní hnízdo," uvedla mluvčí.
Včela je nenápadný živočich, který lidstvo doprovází od počátku jeho vývoje. Bez ní by zanikla květena, kterou by nahradily větrosnubné rostliny, zejména trávy. Nejenže by naše Země přišla o většinu rostlinných druhů, ale takto homogenní krajina by jistě poskytovala životní prostor jen velmi malému počtu živočichů. "Asi jen někteří z nás si uvědomují, že pokud by zmizely včely, zbyly by lidem jen čtyři roky života," řekl téměř před sto lety Albert Einstein.
Na základě archeologických nálezů je zřejmé, že včela provází člověka od počátku civilizace. Nejprve člověk med vybíral z pláství divoce žijících včelstev, později jim začal stavět jednoduché příbytky v lesích a později nedaleko svých obydlí.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů