Úterý, 19. března 2024

Zemědělský výbor podpořil konec kožešinových farem od konce 2022

Zemědělský výbor podpořil konec kožešinových farem od konce 2022

Sněmovní zemědělský výbor dnes podpořil novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, která zakazuje chov zvířat na kožešinových farmách. Dal souhlasné stanovisko k návrhu poslance Josefa Kotta (ANO), podle kterého by měl zákaz platit od konce roku 2022. Podle něj by měli chovatelé také dostat náhrady za ukončení chovu. Předkladatelé zákona chtějí zákaz od ledna 2021.

"Beru to jako kompromis, my jsme dříve striktně trvali na pokračování farem s chovem kožešinových zvířat. Dnes jsme tu situaci vyhodnotili tak, že na základě tlaku veřejnosti je třeba se tím zabývat hlouběji, a proto přišel termín na ukončení chovu," řekl ČTK po jednání Kott.

Aktivisté například ze spolku Obrana zvířat (OBRAZ) požadují ukončení chovu od roku 2019. Apelují na poslance například i protestní akcí, kdy se před sněmovnou zavřou do klece, ve které chtějí vydržet měsíc se střídáním jednotlivců po 12 hodinách.

V Česku je podle sněmovních informací devět aktivních farem. Nejčastěji se na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je usmrceno a zpracováno na kožešiny přibližně 20.000. Počet farem se dlouhodobě snižuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů