Úterý, 19. března 2024

Pražské lesy mají nový prostor pro stáčení medu, stál 1,8 milionu

Pražské lesy mají nový prostor pro stáčení medu, stál 1,8 milionu

Pražští lesníci dnes představili novou místnost pro stáčení medu, takzvanou medárnu. Moderně vybavený prostor se nachází v sídle Lesů hlavního města Prahy (LHMP) v Záběhlicích a celkem vyšel Prahu na 1,8 milionu korun. LHMP mají kolem 50 včelstev a ročně vytočí zhruba tunu medu, pořádají i ukázky včelařství pro školy a veřejnost.

Pracovníci lesů jsou zrovna uprostřed stáčení, při kterém se z medových pláství ve velké odstředivce, takzvaném medometu, dostává med. Letos poprvé k tomu mohou využít novou medárnu. Doteď pro stáčení medu používali provizorní prostory. Novou medárnu zaplatil magistrát, stavební úpravy bývalé dílny vyšly na 1,3 milionu korun a nákup vybavení včetně medometu a zařízení na zpracování vosku na dalších 500.000 korun.
Lesníci na území hlavního města podle mluvčí LHMP Petry Fišerové provozují na 50 včelstev na 12 včelnicích. "V loňském roce jsme měli zhruba tunu medu. Většinu prodáme přímo konečným odběratelům, část spotřebujeme při našich programech se školami a veřejností," vysvětlila. Lidé si pražský med mohou koupit v Záběhlicích nebo v okrasném zahradnictví v Ďáblicích.
Ekologická osvěta je hlavním důvodem, proč LHMP s programem včelaření v roce 2011 začaly. Zatím prohlídky pro školy pořádali pouze na včelnicích. "Teď bude součástí i tento prostor, kde se lidé dozví o dalších etapách zpracování medu," dodala radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Lesy zvažují i pořádání letních kurzů včelaření.
Kvalitou je podle Fišerové pražský med naprosto srovnatelný s medem z jiných částí republiky. "Včelí pastva je tu velmi pestrá, jsou tu kromě běžných rostlin i sady a parky, okrasné dřeviny, a to vše se v medu promítne," vysvětlila s tím, že díky minimální zemědělské činnosti včely navíc nejsou ohroženy zemědělskými postřiky, které jsou pro ně velmi nebezpečné.
V Praze měl počet včelstev v posledních letech klesající trend. V roce 1995 bylo v hlavním městě po největším poklesu počtu včelstev, k jakému v ČR tenkrát během několika let došlo, asi 720 včelařů a 5300 včelstev, v roce 2014 už zbývalo jen 360 včelařů a 3200 včelstev. Celkem v ČR bylo loni 675.000 včelstev. Program LHMP návratu včel do pražských lesů běží od roku 2011, za tu dobu lesníci uspořádali přes 500 výchovných programů pro školy a veřejnost.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů