Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Farma vsadila na ekologii a kvalitu

09.11.2004  |  zdroj: Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník  |  127× přečteno      vytisknout článek

Farma vsadila na ekologii a kvalitu Jihlava Biofarma Sasov u Jihlavy už třináct let hospodaří v objektech bývalého školního statku. Poté, kdy škola prodělala dva miliony korun na živočišné výrobě, zde začal hospodařit Josef Sklenář. "Budovy jsem postupně obsazoval zvířaty a od restituentů vykupoval pozemky. Nyní kupuji pozemky v okolí a areál roste,"neskrývá spokojenost majitel, který v říjnu korunoval své snažení prvním místem ve čtvrtém ročníku soutěže Česká biopotravina roku za vlastní biouherák. Podle Sklenáře farma o osmi zaměstnancích všechno sází na kvalitu. "Naše specialita je ekologické hospodaření se vším všudy. Chci, aby farma byla soběstačná jednotka s vlastní vodní elektrárnou a kotelnou na výrobu tepla z biomasy,"přiblížil Sklenář s tím, že přes deset let má v hlavě rozvoj farmy. "Máme rozestavěná vlastní jatka. Je to jeden z mých snů, abychom neztráceli nic na kvalitě zvířat a pokud možno všechno zpracování zůstalo na farmě,"doplnil. Biofarma Sasov pěstuje v biokvalitě brambory a kukuřici. Majitel se pustil i do plodin, na Vysočině nestandardních. "Zkoušíme sóju, cibuli, pohanku a luskovino- obilní směsi," přiblížil Sklenář. Směs ječmene, hrachu, pšenice a pelušky je opět v biokvalitě bez umělých hnojiv. Stejně jako maso zvířat, která Sasovští nekrmí chemickými preparáty k podpoře růstu a imunity. O odvaze podnikatele svědčí i takzvaná plamenná plečka, jíž na jaře ošetřuje pole s cibulí. Propanbutanový hořák spálí vše na povrchu. "Cibule má obrovskou regenerační schopnost. Hned vyrostou nové lístečky. Jenom lidé okolo si klepou na čelo, že na Sasově zase přistávají UFO,"směje se Sklenář. Farma provozuje také unikátní rodinkový chov prasat. Nabízí v biokvalitě maso jehňat, telecí, hovězí i vepřové. Kostelecké uzeniny vyrábí pro Sklenáře z jeho masa fermentované výrobky. Kromě biouheráku je to sušený špek a sušený bok. "Zákazníci začínají objevovat bioprodukty jako segment trhu. Časem k tomu muselo dojít,"řekl Sklenář s tím, že příští rok by chtěl na trh pustit sušenou vepřovou šunku.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist