Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Na Jablonecku seženete bio s problémy

19.04.2005  |  zdroj: Deník Jablonecka  |  126× přečteno      vytisknout článek

Na Jablonecku seženete bio s problémy Jablonecko - Minulý týden proběhl v libereckém Domě kultury seminář na téma biopotraviny. Několik přednášejících zde představilo zájemcům současné trendy ve zdravé výživě a nabídlo i lákavou ochutnávku biovýrobků.
"V posledních letech se enormně zvýšil zájem o biopotraviny, což je dáno zdravým způsobem života, ke kterému se lidé přiklánějí. Očekávám, že nárůst našich spotřebitelů ještě poroste," předpověděl ekovýrobce Josef Šourek z Plavů, který se ekologickému hospodaření na farmě Filoun věnuje již dvanáct let.
Základem biopotravin jsou stoprocentně přírodní suroviny bez jakýchkoli přídavků, vzniklé čistou cestou. Ve výrobcích s označením Bio tak zaručeně nenajdeme žádná barviva, stabilizátory, emulgátory a dochucovadla. Odpadá tak veškerá chemie a "vylepšování konečného vzhledu".
"Výroba bioproduktů je návratem do starých časů s novými technologiemi. Jde ruku v ruce s moderním životním stylem a filozofií. Vidím v tom způsob, jak se dá planetě pomoci," uvádí Pavel Kapoun z Jizerských pekáren v České Lípě, jejichž vícezrnný biochléb loni obdržel certifikát nejlepšího výrobku Libereckého kraje.
Již dnes se i velcí prodejci potravin soustřeďují na stále se zvyšující klientelu ekovýrobců a umísťují do svých prodejen koutky s biopotravinami. "Lidé přestávají koukat jen na cenu, ale starají se i o to, co jedí. Zjišťují tak, že běžným potravinám biovýrobky konkurují nejen kvalitou, ale i vzhledem a chutí," konstatovala Marcela Králíčková z Jizerských pekáren.
Pekárna Šumava v Jablonci biopečivo nepeče, a ani o tom neuvažuje. "V současné době na to nemáme ani zařízení, ani potřebné certifikáty," informoval Pavel Hýsek z pekárny Šumava. "Navíc to po nás ani zákazníci nechtějí," dodává. V minulosti pekli jen diapečivo pro diabetiky. "Je na to potřeba celá hala, už to neděláme," uzavírá Hýsek. Ani pekárna Tanvald bio nepeče. "Bio výrobky dovážíme z České Lípy. Sami nic nepečeme," uvedla jedna z pracovnic pekárny.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist