Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Nejen o zelenině a biovaření

09.03.2006  |  zdroj: HN  |  129× přečteno      vytisknout článek

Nejen o zelenině a biovaření

Zkušený, pětihvězdičkový profesionál Martin Jiskra a pohledná Hana Zemanová jsou zamilovaní. Ne do sebe, protože se neznají. Milují kvalitní jídlo a umí ho také připravit.

Shodou okolností se na knižním trhu objevily v krátkém rozmezí dvě zajímavé kuchařky. Tu s titulem Nejen zelenina napsal zkušený profesionál, šéfkuchař pěti-hvězdičkového pražského hotelu Corinthia Towers Martin Jiskra a fotografiemi ji vyzdobil kmenový autor této rubriky Jaroslav Jiřička. Při výběru doporučených vín s nimi spolupracoval sommeliér Dušan Piederman. Druhou, s titulem Biokuchařka napsala mladá propagátorka zdravé výživy Hana Zemanová, která donedávna provozovala oblíbenou biorestauraci v pražské Truhlářské ulici (viz IN č. 7 /2005). Oba jsou svým způsobem vizionáři. Snaží se přesvědčit čtenáře i jedlíky, že česká kuchyně nemusí být jenom klasické umaštěné vepřo-knedlo-zelo.

Zelenina a vše okolo
Martina Jiskru při mezinárodních setkáních mrzela právě falešná představa o naší kalorické a nepříliš nápadité kuchyni. Dal si proto práci a z domácích surovin připravil 53 receptů, které obsahují jarní, letní, podzimní a zimní zeleninu. S pomocí sommeliéra Dušana Piedermana ke každému jídlu také doporučují víno z u nás běžných odrůd révy vinné.
"Pokusil jsem se dokázat, že v české kuchyni umíme připravit lákavá a zdravá jídla z naší tradiční zeleniny a ovoce, ochucené domácími bylinkami," vysvětluje vznik kuchařky Martin Jiskra. Důležité je, že všechny použité suroviny jsou u nás běžně k dostání. Při jejich nákupu je však třeba dbát na výběr té nejlepší kvality.

I bio může být dobré
Představy o to, že biopotraviny jsou jenom nechutné drcené zrní, dokáže Hana Zemanová vyvracet se znalostí věci i obdivuhodným nasazením. Také ve své knižní prvotině věnuje objasnění termínu dost prostoru, a tak se dozvíte, co to je junk food, co znamená značka Fair Trade i co byste měli vědět, než začnete s biovařením. Součástí kuchařky jsou i krátké charakteristiky s adresami jedenácti osvědčených českých a moravských biofarmářů, kteří produkují nejenom biozeleninu, ale také biomaso a nápoje včetně vína.
Recepty jsou rozděleny do sedmi kapitol. Obsahují návody na polévky, saláty, sezónní zeleninu a mořské řasy, rychlá jednoduchá bezmasá jídla, přípravu biomas, zapomínané přílohy, chleba a kašičky a sladká jídla a dezerty. Každý recept je doplněn tipem, jak dané jídlo vylepšit, a informací o jednotlivých použitých surovinách.

AUTOR: Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz


Vařte s námi


Žitné halušky se zelím a falešným špekem
5 - 6 porcí
Špek
* 1 větší celer * 1 balíček uzeného tempehu (uzený sojový sýr) * sezamový olej
Halušky
* 1/2 kg celozrnné žitné mouky * 1 vejce * 70 g jemné hrašky (bezlepková směs) * sůl
* tradiční dušené zelí * máslo
Nakrájejte celer a tempeh na kostičky, osolte a společně smažte ve větším množství oleje, až celer změkne a vypadá jako kousky opečené slaniny. Smíchejte suroviny na halušky, vodu do mouky přilévejte postupně, aby vzniklo velmi husté těsto. Do vroucí vody protlačujte těsto přes lis na halušky a vařte je tak dlouho, až vyplavou. Vylovte je cedníkem a propláchněte studenou vodou. Před podáváním je orestujte na přepuštěném másle nebo na sezamovém oleji. Dejte na ně dušené zelí a přelijte je horkým "špekem".


Vařte s námi

Křehká nádivka ze žluté dýně, pečené jehněčí kotletky, máslové kaštany a omáčka z teplých brusinek
4 porce
350 g oloupané žluté dýně * 8 housek * bazalka a kudrnka * 4 vejce * 200 ml mléka * 180 g másla * strouhanka * sůl * 500 g jehněčích kotlet * olivový olej * čerstvý rozmarýn, bazalka, * šalvěj, koriandr * 16 - 20 jedlých kaštanů * 50 g čerstvých brusinek * 100 g brusinkového kompotu * 150 ml červeného vína
Oloupanou a vydlabanou dýni nakrájíme na malé kostičky, bazalku s kudrnkou nasekáme nadrobno. Housky nakrájíme na malé kousky. Z bílků vyšleháme sníh a mléko rozšleháme se žloutky a pokropíme tím pečivo. Lehce osolíme, přidáme nasekané bylinky, kousek másla, kostičky dýně a opatrně vmícháme sníh. Hmotu dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě půl hodiny při 130° C přikryté a potom při stejné teplotě 10 minut odkryté.
V olivovém oleji smícháme jemně nasekané bylinky a potřeme tím jehněčí kotlety. Kosti necháme čisté. Kotlety krátce orestujeme po obou stranách a pak je dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Kaštany nařízneme do křížku, aby šly po upečení dobře oloupat. Pečeme je nasucho při teplotě 10 - 15 minut. Potom je oloupeme a odstraníme z nich tmavou chlupatou slupku. Potom je osolíme a marinujeme v rozpuštěném másle. Do výpečku z masa přidáme brusinky, brusinkový kompot a červené víno a vše prohřejeme.


Knižní tipy

Martin Jiskra: Nejenom zelenina
Euromedia Group - Knižní klub, cena: 279 Kč

Hana Zemanová: Biokuchařka
Grada, kód knihy: 00037, cena 399 Kč

Tuto knihu lze objednat na adrese: Economia, VTÚ
Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, na e-mailu: dagmar.suchmova@economia.cz, nebo na knihy.ihned.cz. Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří uvedou číslo klubové karty a kód knihy, obdrží slevu 30 % z ceny.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist