Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Z výběhu rovnou do bavorské bioklobásy

29.11.2006  |  zdroj: Podniky a trhy  |  126× přečteno      vytisknout článek

Z výběhu rovnou do bavorské bioklobásy Sousední Bavorsko se pyšní hezkou řádkou ekologických farem - ale usedlost Herrmannsdorf v Glonnu u Mnichova je zatím evropskou raritou. Zvenčí přitom na první pohled výjimečně nevypadá.
Na rozlehlém travnatém výběhu jako štěňata dovádějí malá selata - ale tahle volnost pro hospodářská zvířata je na biofarmách už pravidlem. Že nepůjde o běžnou biofarmu, napoví však už možná výzdoba vysoké stěny za výběhem. Je na ní osm rozměrných portrétů. Čtyři lidské hlavy, mezi nimi ale i portrét krávy, prasete či koně.

Z pastvy rovnou do klobás
Přímo v Herrmannsdorfu chovají prasata dnes už klasickým ekologickým způsobem. Mají volný výběh, selátka zůstávají dlouho u matky, krmí se převážně pící, vypěstovanou bez chemie.
Odpad s chovu putuje do vlastní bioplynové stanice, která může dávat teplo a elektřinu.
Hned za stájemi a výběhy se ale tyčí rozlehlá budova, v prvním vchodu vidíte muže v řeznických halenách. Jsme na jatkách. Jak tuhle zdánlivou surovost - jatka hned vedle co možná příjemného ustájení chovaných zvířat?
"Je to přesně naopak. Zvířatům odpadá stresující transport a čekání na jatkách tak, jak je to zvykem ještě v řadě klasických podniků," vysvětluje Gabrile Birkoff, pravá ruka majitele podniku Karla Schweisfurtha.
Hned za jatkami je řeznická výroba. Prasata, ale i z jiných biochovů dovážená telata tak putují prakticky hned do klobás a salámů. Miniřeznictví jich vyrábí na osmdesát druhů.
"Výhoda téhle metody je i v tom, že klobásy mají díky čerstvému masu výbornou chuť - nepřidáváme do nich žádná umělá dochucovadla nebo takzvané stabilizátory," dodává Gabriele.

Zapít vlastním pivem
Projdete kolem řeznictví a hned je cítit jiná vůně. Herrmannsdorf dělá i vlastní sýry, samozřejmě z biomléka. Nakupuje surovinu od ekologických farmářů z okolí.
Ale Gabriele vede návštěvníka do prvního patra rozlehlé budovy, do pekárny. Netřeba říkat, že i tady peče osm zaměstnanců chléb z obilí, které nepoznalo umělá hnojiva. Čerstvě vytažený z pece chutná výborně a vyvrací tak obecné tvrzení, že "co je zdravé, není dobré".
Když jsme v Bavorsku, teď už snad chybí jen zapít všechny dobroty pivem - napadá po návštěvě řeznictví, mlékárny a pekárny. Samozřejmě, nic snazšího. "Biopiva vaříme jen asi osm set litrů ročně, dva speciální typy," dodává Gabriele Birkett u minipivovaru.

Táto, netrap zvířata!
Jak celý podnik v Herrmannsdorfu vznikl, kdo myšlenku prosadil?
Duší celého projektu je Karl Ludwig Schweisfurth. Jeho předci měli řeznictví už na sklonku devatenáctého století. Mladý Karl Ludwig se učil témuž řemeslu i na špičkových jatkách v Chicagu. A začátkem osmdesátých let minulého století patřila jeho firma Herta k největším, nejmodernějším a nejúspěšnějším potravinářským podnikům nejen v Německu, ale podnikal i ve Francii a dalších zemích.
Jenže jednoho dne roku 1984 zasáhly do vývoje firmy tři potomci Karla Ludwiga. "Vyčetli otci, že kvůli velkovýrobě a snaze pouze po co největší efektivitě trpí zvířata v chovech i na jatkách. Z celého podnikání se vytrácejí přirozené potřeby zvířat, celé přírody a nakonec i spotřebitelů," přibližuje Gabriele, co se traduje v rodině Schweisfurthů.
A Karl Ludwig po výčitkách dětí prozřel. Prodal celou Hertu. Jenže podnikatelské buňky v něm pořád zůstaly. V roce 1986 zakládá nadaci, která propaguje zdravější život, úctu k přírodě i lidem - a zároveň kupuje velkou usedlost v Herrmannsdorfu.
Tady pak podle svého nového životního kréda buduje podnik, jenž sice na první pohled pokračuje v jeho předchozím byznysu, ale zcela jinými výrobními metodami.
Duší firmy zůstává její zakladatel dodnes, i když samotné řízení podniku převzal před deseti lety jeho syn Karl.

Nejen jídlo živí člověka
Důsledně se Schweisfurthovi snaží vnést do svého byznysu i "duchovní prvky". Je-li jejich hlavním oborem řeznictví, mohlo by to působit jako pěst na oko. Ale na nikoho netlačí, působí jemně, nenásilně.
Mají další farmu v nedaleké vesnici, ta ale slouží hlavně pro semináře a osvětu, jak vést biofarmu a vyrábět biopotraviny. Schweisfurthova nadace přitom vydává i brožury svého zakladatele, v nichž nabádá k zamyšlení nad smyslem lidského počínání v moderním světě. A značnou porci duchovní stravy nabízejí přímo i prostory podniku.
Už galerie portrétů nad výběhem selat ukazuje vztah podnikatelů k výtvarnému umění. Proto ani tak nezarazí, že uvnitř stavení, po cestě z minipivovaru do kanceláře, narazíte na sochařské objekty i malby. Na chodbě k řeznictví visí v tlumením světle na háku i půlka prasete - je to ovšem ve skutečnosti expresívní malba. Pozoruhodná je koneckonců i etiketa na biopivu: Je na ní prasečí hlava s náhrdelníkem, možná perel...
Celek přitom nepůsobí kýčovitě, jak by se snad z pouhého popisu mohlo zdát. Propojení výroby a výtvarna vyznívá přirozeně. Je typické pro celou usedlost.
Zvenčí vyhlíží velká budova se všemi moderními výrobními buňkami jako venkovské stavení. Dřevěná střecha se začlenila i v nejvyšším patře do exteriéru. Chvilkami skutečně nevíte, zda jde o architektonicky působivou výstavní síň, nebo slibně se rozvíjející potravinářský byznys.

Na řadě je Rusko
I rodina milionáře Schweisfurtha totiž hledí na biofarmu podnikatelsky. "Chceme ukázat, že i ekonomicky můžeme obstát v konkurenci ostatních firem, i když se řídíme heslem: Ne množství, ale kvalita," zdůrazňuje Gabriele Birkett. Podnik Herrmannsdorfer Landstätte celkem zaměstnává kolem sto dvaceti lidí. Odbyt má zatím hlavně v řadě mnichovských obchodů. Ale letos už získal certifikát i pro vývoz.
Ekologické zemědělství i prodej biopotravin se v celé západní Evropě rozvíjí už hodně dlouho - oni však chtějí být stále vpředu. Posledním kouskem je tak zatím aktivita v Rusku. I tam vzniká vrstva bohatších lidí, kteří si mohou dražší biopotraviny kupovat. "Šéf je v Rusku právě teď. Koupil už pozemky pro biopodnik u Moskvy v místě, kde žil Tolstoj," potvrzuje Gabriele nevšední podnikatelské sklony svých šéfů.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist