Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Zdravotní prospěch potravin z ekologické produkce

07.11.2007  |  126× přečteno      vytisknout článek

Zdravotní prospěch potravin z ekologické produkce

Výsledky evropského výzkumného projektu řešeného v 6. rámcovém programu V&V pod názvem “Quality Low Input Food” (QLIF) ukázaly, že některé potraviny z ekologické produkce, např. ovoce, zelenina a mléko jsou hodnotnější z hlediska výživových faktorů a obsahují větší množství antioxidantů, o kterých se předpokládá, že snižují riziko onemocnění srdce a rakoviny. U ovoce a zeleniny byl zjištěn vyšší obsah antioxidantů oproti konvenční produkci o 40 %, u mléka o 60 % více antioxidantů a prospěšných mastných kyselin. Profesor Carlo Leifert z Newcastle University ve Velké Británii (koordinátor projektu) uvedl, že výsledky projektu naznačují, že konzumace biopotravin je ekvivalentní tomu, jako bychom denně konzumovali porci ovoce a zeleniny navíc.

Projekt QLIF byl zahájen v březnu 2004, na jeho řešení se podílí 31 výzkumných středisek, společností a univerzit v Evropě. Příspěvek Evropské komise na řešení má činit 18 milionů EUR. Více informací o projektu je k dispozici na internetové stránce projektu QLIF.

Ve dnech 20.–23. března 2007 se uskutečnil 3. vědecký kongres organizovaný v rámci projektu QLIF. Sborník prezentací z uvedeného kongresu a informace o přípravě 4. kongresu, který se uskuteční 18.–20. červan 2008, jsou k dispozici zde.

Řešení projektu QLIF probíhá v sedmi pracovních skupinách (WP):

WP1: Očekávání a postoje spotřebitelů

WP2: Vlivy metod produkce na kvalitu a bezpečnost potravin a lidské zdraví

WP3: Systémy produkce plodin

WP4: Systémy produkce dobytka

WP5: Zpracovatelské strategie, které garantují kvalitu a bezpečnost potravin

WP6: Strategie pro transport, obchodování a prodej

WP7: Horizontální aktivity

U jednotlivých pracovních skupin je k dispozici řada odkazů na publikace, které vznikly v rámci projektu QLIF. K uvedeným publikacím (článkům, zprávám aj.) je zprostředkován přístup přes Organic Eprints.

Mezi vybrané publikace WP5 patří např.:

Produkce biopotravin: zásady, koncepce a doporučení pro budoucnost (pdf, 2,36 MB, 82 stran)

Postupy použité při produkci biopotravin a potravin s nízkými vstupy – dopad na kvalitu a bezpečnost potravin (pdf, 1,56 MB, 129 stran)

Hlavní zásady produkce biopotravin a potravin s nízkými vstupy (pdf, 632 kB, 118 stran)

Zásada správné výrobní praxe při produkci biopotravin (pdf, 1,16 MB, 35 stran)

CORDIS


Zdroj: ÚZPI, www.Agris.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist