Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Rajčata z ekologické a konvenční produkce

06.02.2008  |  134× přečteno      vytisknout článek

Rajčata z ekologické a konvenční produkce

Rozdíly v kvalitě a nutriční hodnotě u zpracovaných rajčat pěstovaných ekologicky a konvenčně. Z průzkumu provedeného mezi spotřebiteli (1999) vyplynulo, že 43 % spotřebitelů kupuje výrobky z ekologické produkce z důvodu lepší chutě, 28 % spotřebitelů proto, že ekologická produkce je šetrnější k životnímu prostředí a 24 % z důvodu lepších podmínek pro chov zvířat. Kromě toho se řada spotřebitelů domnívá, že ekologicky získané produkty jsou zdravější než produkty z konvenční produkce, ačkoliv výzkum v této oblasti není definitivní.Existuje vědecký důkaz, že ekologicky pěstované plodiny mají vyšší obsah minerálních látek a vitaminů, dále vyšší obsah antioxidantů a lepší chuť než plodiny z konvenčních produkčních systémů. Existují dokonce obavy některých autorů, že obsah antioxidantů v potravinách získaných z konvenčních produkčních systémů je nižší než je optimální potřeba pro zdraví člověka.Jiné studie docházejí k závěru, že rozdíly v kvalitě a výživové hodnotě ekologicky a konvenčně produkovaných potravin jsou rozporuplné nebo nepodložené. V řadě prací z posledních let, které hodnotily studie, ve kterých se porovnávala kvalita ekologických a konvenčních potravin, došli odborníci k závěru, že interpretovat výsledky srovnávacích studií je obtížné vzhledem k metodologickým odlišnostem v souvislosti s výběrem kultivarů, podmínkami pěstování a metodami odběru a analýzy vzorků.Institut potravinářských technologů v USA publikoval v roce 2006 tzv. Scientific Status Summary (souhrn vědeckých stanovisek), ve kterém autor dochází k závěru, že je předčasné uvádět, že ekologický nebo konvenční systém produkce potravin je lepší z hlediska bezpečnosti nebo nutričního složení.  Ačkoliv se kvalita a potenciální výhody ekologicky pěstovaných potravin stále ještě studují, Organic Trade Association (2004) uvádí, že prodej ekologických produktů se ročně zvyšuje o 20 %. V Kalifornii jsou rajčata 6. komoditou mezi 10 hlavními komoditami pěstovanými ekologickým postupem. Celkem 93 % ekologicky pěstovaných rajčat prodávaných v USA (2003) pochází z Kalifornie.Výzkumníci z University of California ve spolupráci s odborníky z řad producentů rajčat aj. provedli studii, ve které se zaměřili na komerční produkci zpracovaných rajčat. Byly analyzovány vzorky od čtyř pěstitelů rajčat , každý získával rajčata z ekologicky i konvenčně obdělávaných polí. Z výsledků analýz rajčat vyplynulo, že rajčatová šťáva vyrobená z ekologicky produkovaných rajčat na některých farmách měla podstatně vyšší refraktometrickou sušinu (°Brix), lepší konzistenci, vyšší titrovatelné kyseliny, ale nižší obsah červeného barviva, askorbové kyseliny a celkových fenolových látek ve šťávě ošetřené mikrovlnami. Výsledky se u jednotlivých pěstitelů značně lišily. Tyto rozdíly se přisuzovaly typu půdy a nutričním faktorům v půdě, kultivarům rajčat, podmínkám životního prostředí a jiným faktorům souvisejícím s produkcí. Vyšší hodnoty refraktometrické sušiny, titrovatelných kyselin a konzistence jsou požadovány pro výrobu rajčatového protlaku. Rajčata s těmito vlastnostmi jsou aromatičtější a vyžadují mírnější tepelné ošetření. To vede k tomu, že pro výrobu protlaku se spotřebuje méně energie. V důsledku nižší tepelné degradace se získají výrobky vyšší kvality z hlediska barvy, aroma a nutrientů.Další práce v této oblasti se bude zaměřovat na větší počet komerčních producentů. Výsledky od pěstitelů budou porovnávány s výzkumy prováděnými na univerzitních výzkumných políčkách.

Journal of Food Science72, 2007, č. 9, s. C441–C451

Zdroj: http://www.agronavigator.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist