Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Dětem chutná bio

15.03.2008  |  zdroj: HN  |  182× přečteno      vytisknout článek

Dětem chutná bio Stravování ve školních jídelnách je zastaralé - musí se změnit a začít využívat nutričně bohatší a pestřejší nabídku.

Tvrdí to Tomáš Václavík, autor pilotního projektu  Biopotraviny  do škol, který z iniciativy Spolku poradců v  ekologickém  zemědělství ČR EPOS probíhal v uplynulých dvou letech v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina.

Podle Tomáše Václavíka by naprostá většina pedagogů (celých 95 procent) i rodičů by přivítala, kdyby se ve školních jídelnách podávaly pokrmy připravené z  biopotravin  . Výzkum zjistil, že 37 % rodičů je v takovém případě ochotno za školní obědy platit o 20 % a více než v současnosti. "Pozitivně se také rodiče stavějí k zavedení tématu zemědělství do výuky a k návštěvě  ekologické  farmy v rámci vyučování. To jsou vše dobré předpoklady pro úspěch projektu," říká Tomáš Václavík. I on však připouští, že je to právě cena, která je největší překážkou pro vyšší zastoupení  biopotravin  ve školním jídelníčku. "Pokud by se vařilo pouze z  biopotravin  , zdražily by se školní obědy opravdu výrazně," připouští. Ovšem to není reálné. Ani v Německu či Rakousku se nevaří ve školách stoprocentně z biosurovin, ale pouze z 25 až 35 %. Cena oběda se při tomto poměru zvedla asi o 10 procent. I v České republice se musí postupovat pomalu, po krocích. Nejdříve zaměnit ty suroviny, které jsou nejsnáze dostupné a relativně levné a které kuchyně běžně používají: brambory, těstoviny, sezonní kořenovou zeleninu a sezonní ovoce.

Projekt  Biopotraviny  do škol také ukázal, že pro tuto iniciativu lze získat angažované skupiny obyvatelstva a že může ovlivnit legislativu k podpoře  biopotravin  ve školách. "Právní normy řídící stravování ve školách jsou zastaralé a musí se změnit k podpoře nutričně bohatší, pestřejší stravy vyrobené udržitelným způsobem ze surovin pocházejících z místního  ekologického  zemědělství," tvrdí Tomáš Václavík. "Věřím proto, že iniciativa  Biopotraviny  do škol může napomoci tomu, aby se legislativa v České republice změnila tak jako v některých evropských zemích, v nichž  biopotraviny  ve školách podporuje."

V Británii už začali

Bioovoce a biozelenina by se například brzy mohly stát běžnou součástí školního stravování britských dětí - a to po zkušenostech z pilotního projektu v západním Walesu. Rada hrabství Carmarthenshire nedávno zkoušela zavedení bioproduktů a hledá nyní cesty, jak zajistit, aby se  biopotraviny  staly trvalou součástí školního stravování. Rozšíření pilotního projektu bude záviset na tom, zda se radě podaří nakupovat biosuroviny v rámci jejího stávajícího rozpočtu. Hrabství Carmarthenshire je dlouhou dobu v čele snah o zdravější školní stravování. Zdravější menu nyní doplňují denně čerstvé ovoce a zelenina. Od zavedení změn se počet vydaných obědů zvýšil o 40 procent.

Projekty vytvářejí nové místní trhy

Díky programu španělského Ministerstva zemědělství,  životního   prostředí  a vzdělávání budou mít žáci ve více než 100 školách v Andalusii k obědu jídla připravená z  biopotravin  . Program, který hodlá přímo oslovit více než 10 800 strávníků, také pokrývá pilotní projekt zavádění  biopotravin  do dvou velkých studentských kolejí a jedné nemocnice v Granadě a je otevřený všem andaluským školám, které připravují jídla přímo ve školních kuchyních. Cílem je připravit obědy obsahující minimálně 60 % biosurovin.

Téměř 11 tisíc škol ve 34 státech USA je zapojeno do programu Farm-to-school (Z farmy do školy), což znamená, že nakupují potraviny do školních jídelen přímo od místních a regionálních farem. Uvedený program má vlastní webovou stránku, která nabízí seznam všech zapojených iniciativ a škol, pořádaných akcí a farem. Důležité je i to, že Farm-to-school vytváří nové místní trhy.

Švédové jdou ještě dál

Švédská vláda jde ještě dál: Dala si za cíl, aby do roku 2010 pocházelo 25 procent surovin pro přípravu jídel nejen ve školách, ale ve všech veřejných institucích z  ekologického  zemědělství. Některé městské či místní úřady si stanovily vlastní cíle, které požadují, aby v jejich stravovacích zařízeních pocházelo z  ekozemědělství  od 5 do 25 procent a více. Například v Malmö se denně vaří 35 tisíc obědů a město má vizi, že ve školních jídelnách se bude vařit stoprocentně z  biopotravin  tam, kde se už před dvěma lety dosáhlo 25 procent. Podle průzkumu švédské organizace nabízí šest procent restaurací a jídelen menu uvařené z biosurovin.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist