Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Češi si v restauracích rádi připlácejí za bio

13.06.2008  |  zdroj: HN  |  127× přečteno      vytisknout článek

Češi si v restauracích rádi připlácejí za bio Pro české šéfkuchaře znamená "jít s dobou" také obcházet ekozemědělce a tak trochu žadonit o kvalitní biopotraviny.

Češi
už chtějí jíst bio i v restauracích. Krok s tímto trendem ale zatím prý nedrží české ekozemědělství. Pro restauratéry je proto problém sehnat především maso a drůbež v kvalitě bio.

Je libo biocuketky?

Jako by "Pečený mořský vlk s květákovým pyré, cuketovými rösti a rajčatovou omáčkou", tato položka na menu v pražské restauraci Hergetova cihelna nezněla dost "hogo fogo" sama o sobě. Teď má ještě navíc pečeť bio. Právě v tomto pražském podniku se rozhodli zkusit naskočit na biovlnu, které se v Česku momentálně daří. Například loni Češi za biopotraviny pro své domácí vaření utratili 1,29 milionu korun, což je o 70 procent víc než rok předtím.

"Zájem o biomenu je překvapivě velký. Z naší strany to byla speciální nabídka na měsíc, ale rozhodli jsme se jej nabízet nadále a od podzimu se stane součástí naší stálé nabídky," říká Barbara Jacklová, PR manažerka společnosti Kampa Group, která restauraci provozuje.

Přiznává ale že nejdříve měli trochu obavy, zda se neukáže, že biotrend je tak trochu mediální bublina - ale zájem hostů je prý přesvědčil o opaku.

Jejich nabídka je bohatá, labužníci si mohou dát i špenátovou polévku s pošírovaným vejcem, ta ale povýšením o biokvalitu vyjde na dvě stě korun, v nabídce jsou další tři předkrmy a hlavní jídla. Jako sladká tečka se pak nabízí jogurtový dezert s ovocem.

Zatím spíš biopřísady

Takto celistvé menu není v českých restauracích tak snadno k dostání.

Například v restauraci La Rotonde podávají biosnídaně. I když si zákazníci své ranní biomenu spíše "vyzobávají" z nabídky. Bioprodukty jako pečivo, jogurty, sýry a ovoce tvoří pětinu nabídky snídaňového bufetu. Biopřísady, které se podaří sehnat v dostatečně velkém množství, pak návštěvníci restaurace najdou i v běžném menu. "V případě bio to nejde jinak než pracovat s těmito surovinami sezonně. Jehněčí stěží seženete po celý rok," říká Martina Tkáčová, PR manažerka Radisson SAS Alcron, které patří restaurace La Rotonde.

Například v restauraci Kaskáda v Rezidenci Liběchov ale museli své bioplány zarazit ještě ve stadiu úvah, prý by se jim nepodařilo sehnat dostatečné zásoby masa a drůbeže. "Zaznamenali jsme poptávku. Tento trend jde velmi dopředu, ale máme problém s dodavateli," říká David Kopáč, vrchní číšník v restauraci. V následujících měsících by se prý ale měla situace vylepšit. A proč Češi vlastně požadují bio i v restauracích? "Biopotraviny jsou zárukou kvality, a především čerstvosti. Bio v případě čerstvých surovin znamená také domácí, tedy české, což pro mnohé klienty je dnes také preference," říká Tkáčová.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist