Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Ovocnářský víkend v Hostětíně - o tradici je zájem

17.04.2010  |  51× přečteno      vytisknout článek

Ovocnářský víkend v Hostětíně - o tradici je zájem

O víkendu 10. - 11. dubna 2010 se uskutečnil v Centru Veronica Hostětín seminář věnovaný pěstování ovocných stromů. Sobotní část byla již tradičně věnována řezu ovocných dřevin, neděle byla nově zaměřena na jejich množení. I přes chladné aprílové počasí se více než 40 účastníků semináře vydalo do terénu.

Opět se potvrdil velký zájem o ovocnářskou tradici Bílých Karpat - semináře se zúčastnilo přes 40 lidí z regionu i vzdálenějšího okolí. Vzdělávání začalo teorií, většina času však byla věnována ukázkám a cvičení přímo v terénu.

Programem semináře provázeli zkušení lektoři - Stanislav Boček, pedagog Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, Radim Pešek, ovocný školkař a ekologický sadař, a Aleš Krapka, specialista na řez ovocných stromů.

"Účastníci seminářů představují pestrou společnost - jezdí k nám nadšení zahrádkáři, vlastníci menších i větších sadů nebo třeba zahradní architekti. Někteří se snaží dát do pořádku letitý zanedbaný sad, jiní teprve zamýšlejí založit nějakou ovocnou výsadbu.

Pro vzdělávání využíváme ekologického sadu kolem moštárny a tradiční sušírny ovoce v Hostětíně. Díky spolupráci s genofondovými sadaři a ovocnou školkou můžeme ukazovat celý ovocný koloběh, včetně ochutnávky ekologických moštů či sušeného ovoce," uvádí ředitelka Centra Veronica Hostětín Jana Tesařová.

Zmíněné aktivity směřující k záchraně a rozvoji ovocnářské tradice v Bílých Karpatech od 90. let 20. století rozvíjí Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat ve spolupráci s mnoha neziskovými organizacemi, nadšenými jednotlivci i za pomoci veřejných institucí.

 "Ovocné dřeviny patří k typickým prvkům místní krajiny, mají užitečné ekologické funkce, jsou přírodním i kulturním dědictvím. Snažíme se, aby se znalosti a dovednosti spojené s pěstováním stromů a zpracováním ovoce neztratily. Velký zájem lidí nás těší a ukazuje, že tradice v regionu není mrtvá," dodává Radim Machů z Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat.

"Podporou ekologického a extenzivního pěstování ovocných dřevin se snažíme zachovat nejen krásu ovocné krajiny, ale upozornit na výhody místních potravin, které jsou čistší, zdravější a dávají místním lidem i ekonomickou příležitost," komentuje Tesařová.

 Seminář pořádal Ekologický institut Veronica, pracoviště Centrum Veronica Hostětín.

Bližší informace: Jana Tesařová, jana.tesarova@veronica.cz, 572 630 670, 775 209 208, www.hostetin.veronica.cz / www.tradicebk.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist