Pátek, 29. března 2024

Pěstování ovoce a zeleniny v semiaridní oblasti

Pěstování ovoce a zeleniny v semiaridní oblasti

Voda je strategická surovina. Málokde to platí víc než v Izraeli. Více než polovinu jeho území zabírá poušť, a přesto se odsud vyváží třeba pomeranče.

Izraelská ekonomika je všeobecně orientovaná na zemědělství. To dokázali v téhle vyprahlé zemi dotáhnout téměř k dokonalosti. Kromě vývoje odolnějších variant plodin, které se lépe přizpůsobí místním podmínkám, je Izrael světovou jedničkou ve vývoji takzvané kapkové závlahy. Tímto systémem je voda rozváděna přímo ke kořenům každé rostliny, kde se ihned vsakuje bez zbytečného vypařování. Izraelské zemědělství dokázalo díky technickým výdobytkům snížit svoji spotřebu vody na minimum.

Dnes může Izrael pěstovat olivy, vinnou révu nebo papriky uprostřed holé pouště. Tento způsob zemědělství je velkým příslibem do budoucna pro mnohé rozvojové země. Například Izraelská firma Netafim má speciální program pro malé pěstitele například v Africe. V rámci toho si mohou farmáři zakoupit základní zavlažovací vybavení za relativně dostupnou cenu a s jeho pomocí mohou výrazně zvýšit svoje výnosy. Vedle technologie pomáhá této blízkovýchodní velmoci i propracovaná recyklace vody. Největší místní vodárenská společnosti Mekorot tvrdí, že až 70 % odpadní vody se využívá například na zavlažování.

Diskuze o spotřebě vody pro zemědělství se tak odsouvá až na druhou kolej. Hlavním problémem se stává spotřeba domácností. Populace v Izraeli roste ohromující rychlostí. V některých nábožensky založených komunitách není v rodině výjimkou pět a více dětí. A víc lidí potřebuje víc čisté vody.

Aby Izrael pokryl rostoucí poptávku po vodě, plánuje stavbu několika stanic na odsolování mořské vody na pobřeží Středozemního moře. Některé vládní plány dokonce počítají s postupným rozšířením využití odsolované mořské vody tak, aby za několika desítek let pokrývala až 80 % národní spotřeby. Odsolování je nicméně extrémně náročné a ekologicky problematické. Vypadá to ale, že práce touto cestou se stát v budoucnu vydá.

Množství vody jako při humanitární krizi

Kde ale Izrael bere v současnosti vodu? Má několik hlavních vodních zdrojů a ty sdílí s Palestinou a Jordánskem. Smlouvy o jejich rozdělení jsou předmětem dohod, které Izrael uzavřel se svými sousedy. Rozdělení vodních zdrojů mezi Palestinou a Izraelem bylo stanovené před rokem 1967 na základě poměrné spotřeby tehdejšího izraelského a palestinského zemědělství. Už tehdy ale bylo to izraelské mnohem rozvinutější než palestinské. Jeho nároky na vodu byly tím pádem vyšší. Tato dohoda tedy garantuje palestinským pěstitelům horší podmínky a rozvoj zemědělství je tak víceméně znemožněn.

Navíc izraelské blokády na palestinském území brání rovnoměrnému rozdělení vody mezi obyvatelstvo. Podle místní lidskoprávní neziskové organizace B'tselem, zabývající se problémy v Palestině, například ve vesnici A-Nuwei'ma je proto denní spotřeba vody na obyvatele pouze 24 litrů na hlavu. To je množství srovnatelné s oblastmi postiženými přírodní katastrofou, kde je potřeba humanitární pomoc.

Průměrná spotřeba vody v Palestině byla v roce 2008 pouze 73 litrů na hlavu, což je téměř o 30 litrů méně než minimální hranice stanovená Mezinárodní zdravotnickou organizací. Pro srovnání průměrná spotřeba v izraelských městech je přibližně 240 litrů na hlavu.

Stíny technologického pokroku

Mezi lety 1968 a 1970 zabral Izrael významné množství palestinského území a vznikly tak takzvané osady. Takto vzniklé osady jsou však podle mezinárodního práva nelegální. I přes to však Izrael staví další. Nejnověji bylo rozhodnuto o stavbě 4500 domů v zóně východně od Jeruzaléma. V důsledku mají tyto kroky vést k rozdělení Palestiny na dvě části s omezenou možností spojení. V reakci na to dokonce uvažovala Velká Británie a Francie o stažení svých diplomatů z Izraele.

Hlavní okupovaná teritoria jsou sever Mrtvého moře a údolí Jordánu. I přes to, že jsou tyto oblasti nejbohatší na vodu, tu má velká část Palestinců velmi omezený přístup k vodním zdrojům. Důvodem je zejména nadměrné čerpání spodních vod pro nelegální izraelské osady na tomto území. Zatímco v těchto osadách se pěstuje ovoce a zelenina také na vývoz, palestinské komunity jsou kvůli nedostatku vody nuceny nahrazovat tradiční zemědělství nenáročnými a ekonomicky nevýnosnými plodinami. Zemědělství je přitom jediným zdrojem financí palestinského státu.

Kromě toho dochází na palestinském území k mnoha intervencím Izraelské armády. Za všechny můžeme jmenovat zničení několika cisteren na vodu v únoru roku 2012. Ty patřily místním palestinským komunitám. Paradoxně partnerská organizace společnosti Člověk v tísni Polska Akcja Humanitarna právě dokončila renovaci za peníze poskytnuté polskou vládou. Vedle toho Izrael reguluje stavbu studní a dalších vodních projektů na palestinském území.

A takové kontroverzní kroky vrhají stín na chytrá technologická řešení pro zavlažování i recyklaci vody, se kterými přichází izraelští odborníci.

ZDROJ: http://www.rozvojovka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů