Diskuze ke článku Velká Británie našla recept na využití kuchyňského biologického odpadu
29.1. | Voda | Odpady Rady Hrabství Worcestershire a Herefords se před časem rozhodly zadat komplexní výzkumný úkol, který zhodnotí možnosti zpracovaní a využití kuchyňského potravinového odpadu.Tamní národní auditorská kancelář ve své závěrečné zprávě uvedl...
|

Efektivnost | |
Nejsem si úplně jistý s efektivitou tohoto počínání. Chvíli jsem v Anglii žil a myslím si, že "český člověk" je k potravinám mnohem šetrnější a neplýtvá tolik, snaží se "sežrat" všechno co jde a i ten vršek od jogurtu olízne, protože by přece byla škoda vyhodit kus té dobrůtky.
Tím jsem chtěl říct, že by to chtělo udělat studii o podílu potravinových složek v odpadu v našich podmínkách a podle toho jak to dopadne potom navrhovat řešení. Za článek jsem ale rád, protože každý nový nápad a možnost řešení vítám a líbí se mi i ta diskuse kolem. A co víme, třeba jsou i mezi námi lidé, kteří si řeknou, toto je pro mě výborné, protože pořád něco shrnuju z talíře a takto se mi ulehčí. |
| vloženo: 29.01.2008 09:01 vložil: Jindrax | Reagovat  |
 | Re: Efektivnost | | | Hlavní myšlenkou je, že bychom neměli zavrhovat ani jednu z možností, které jsou už vymyšlené a nabízí se- v tomto případě pro její jednoduchost a dostupnost všeho, co je potřeba pro eliminaci kuchyňského potravinového odpadu: drtič-kanalizace-čistička. Nepotřebujete nádoby na odpad, který zahnívá, nemusí jezdit sběrná auta.Takovéto studie mají především sloužit k rozptýlení obav vodohospodářů z nadměrné zátěže ČOV. | | vloženo: 31.01.2008 12:12 vložil: Bendováx | Reagovat  |
|
 | Re: Efektivnost | | Co se slozeni odpadu tyce - myslim ze takove studie uz existuji, nevim presne ale na strankach nasich ekol. org. se lze docist nasledujici:
"Asi třetinu odpadků v každé domácnosti tvoří takzvaný bioodpad: zbytky z kuchyně, posekaná tráva či ořezané větve, pytlíky od čaje." - Zdroj: Hnutí DUHA
"Domovní odpad obsahuje tyto druhy, jež lze opětovně zhodnotit: Největší množství (20-30%) je biologického odpadu.." Zdroj: Ekologický institut Veronica
Pro zajemce jsem jeste narazil na toto: VLIV DRTIČŮ POTRAVINOVÝCH ODPADŮ NA KANALIZAČNÍ SYSTÉM, ČISTIČKU ODPADNÍCH VOD A VYHNÍVÁNÍ KALU - www.bond.cz
| | vloženo: 29.01.2008 18:03 vložil: ngomaux | Reagovat  |
|
Určitě téma pro diskusi | |
| Zajímavý námět pro diskusi, nemyslíte? Vcelku očekávám ostrou reakci ze strany vodohospodářů, alespoň jak znám jejich názory (hraničící někdy až s kriminalizací používání drtičů) na tuto problematiku. Nicméně někdy může být hranice mezi tím co vlastně je a není ekologické poněkud nejasná (viz aktuální kauza biopaliv) a to i co se týká oficiálních stanovisek.. Takže drtiče - ano či ne? a proč? |
| vloženo: 28.01.2008 18:21 vložil: Radek Janousekx | Reagovat  |
EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.