Čtvrtek, 28. března 2024

Písek a Strakonice se dohadují kvůli likvidaci odpadu

Písek a Strakonice se dohadují kvůli likvidaci odpadu

Písecko - Šest tisíc tun komunálního odpadu ročně odveze na skládku ve Vydlabech Písek. Přibližně stejné množství sem vozí i Strakonice. Společná skládka tu funguje už od roku 1994. Teď Strakonice chtějí vybudovat své vlastní překladiště na okraji města za osm milionů korun, aby ušetřily za dopravu. Po Písku žádají finanční příspěvek.

Místostarosta Strakonic Pavel Pavel (ODS) informoval, že záměrem je levnější doprava s větším objemem odpadu. Strakonice po Písku požadují část nákladů na stavbu překladiště a novou smlouvu. Platit by měl čtvrtletně více než 260 tisíc korun. Místostarostka Písku Hana Rambousová (VPM) upřesnila, že pro město by to znamenalo osm let splácení.

Už teď ale Písečtí kompenzují Strakonicím polovinu všech nákladů spojených se svozem odpadu na společnou skládku. Vedoucí píseckého odboru životního prostředí Miloslav Šatra dodal, že ročně tato částka představuje zhruba dva miliony korun. Smluvní závazek na osmileté období Písek odmítá.

Podle vedení města za tu dobu dojde k naplnění skládkové kazety. Peníze chtějí věnovat na další stavbu, aby měli obyvatelé Písku i nadále kde skladovat, jak naznačil Miloslav Šatra. Pokud si Strakonice svůj záměr prosadí, předpokládají, že ročně za svoz komunálního odpadu ušetří více než půl milionu korun.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů