Pátek, 19. dubna 2024

Program Ekologických dnů Olomouc

Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce ve spolupráci se Statutárním městem Olomouc připravuje:

Program Ekologických dnů Olomouc

PROGRAM 2010
EKOLOGICKÉ VEČERY
EKOLOGICKÉ DNY OLOMOUC
AKCE PRO VEŘEJNOST

st 27. 1. 2010 18:00 Divadlo hudby Olomouc
OLOMOUC - GENIUS LOCI?
V jaké Olomouci bych chtěl žít?
O Olomouci slyšíme mnohé: místo ve středu Evropy, starobylá perla Moravy, atraktivní místo pro turisty, město parků, město bohaté kultury, ...
Má Olomouc vlastní duch, který utváří její atmosféru? A pokud ano, co to je? Jak jej lze udržet a jaký to má smysl? Co jej ohrožuje?
Jak své město vnímají místní osobnosti veřejného života?
A jaká by měla být Olomouc podle nich v budoucnosti?
Veřejná beseda.

Účast přislíbili:
Milan Tichák (historik)
Jakub Potůček (historik umění)
Radek Pavlačka (zahradní architekt)

Pořad provází hudba: OLOMOUCKÉ TRIO
Ve složení: housle - Štěpán Slížek, kontrabas - Hana Paculová, klavír - Jindřich Píša.
Olomoucké hudební trio je čerstvě vzniklé hudební uskupení, nebránící se ničemu novému, snaží se nezapadnout do jakýchkoliv žánrových škatulí. Pokud jste i tak zvědaví, co uslyšíte? Snad by se dalo říci, že vychází z jazzu, lidové písně, improvizace a hlavně radosti z muziky.

so 30. 1. 2010 10:00 - 15:30 Sluňákov - Horka nad Moravou

EXPUDICE NA SEVERNÍ TYČNU
aneb ZIMNÍ HRÁTKY s Medvídkem Pú na Sluňákově.

Zimní příroda hravě (nejen) pro rodiny s dětmi.
Přijďte se pobavit, zasmát, odpočinout si.
Besedy o velkých šelmách a sovách.
Malování se sněhem i bez něj, pěstování chůze na sněžnicích, stopování rodičů v nepřehledném terénu, posílání voděk po vodě (to miluje každý, nejen Pú), hledání oslího ocásku u chytré sovy, posílání pohledu ze Severní tyčny do Stokorcového lesa, opékání na ohni a další...

DOBRODRUŽNÁ EXPUDICE ZA KAMARÁDY MEDVÍDKA PÚ Ve spolupráci s partnerským střediskem Lovecká chata
V průběhu netradičního putování se jeho účastníci seznámí s oslikem IJÁČKEM, králíčkem, sovou a prasátkem. Dále bude možno chytnout pstruhy dírkami v ledu svézt se na koních, v případně příípadě sněhu i za sněžným skútrem.
Tato část je hrazena.

KOTLÍKOVÝ GULÁŠ ZE SEVERNÍ TOČNY NA SLUŇÁKOVĚ
a
ZVĚŘINOVÉ DOBROTY po procházce na LOVECKÉ CHATĚ (3 km)
kde také tento den probíhají psí závody AGILITY

Veřejná koulovačka cestou povolena.

Informace: www.slunakov.cz a www.autodemont.cz

9. 2. 2010 18:00 Divadlo hudby Olomouc
NAŠE SOUDOBÉ PARKY
ZDENĚK SENDLER
Půvab české krajiny je na mnoha místech výrazně ovlivněn citlivými zásahy člověka. Toto úsilí o krajinářství neskončilo v dobách minulých, i dnes existují krajiny a lidé, kde se v jejich vzájemném rozhovoru citlivě vytváří nápady podtrhujících kouzlo míst, případně se znovu rodí jejich půvab, pošramocený třeba méně citlivými zásahy člověka. Povídání o parcích a jejich vzniku, o městě, o lidech, pocitech, o životě, s využitím fotografií. Zdeněk Sendler představí například Klášterní zahrady v Litomyšli, Slovanském náměstí v Brně, park Lannova v Praze, Zámeckou zahradu v Jičíně, Bjornsonův park v Brně. O parcích, které utvářel, říká: "... dá se v nich i běžně rekreovat, hrát na hřištích či na hudební nástroje, číst, pít, nebo kouřit. Samozřejmě jsou i pro zvířata. Prostě jsou pro všechny, bez rozdílu. Nemáme rádi omezení, nebo nějaké limity ... v poměru toho tvůrčího, vzrušujícího, kreativního času s úžasným pocitem, že se něco děje a něco posouváme a toho fakt promarněného a zbytečného času, který bohužel převládá, a ne díky nám."
Dipl. Ing. Zdeněk Sendler (1956 ve znamení střelce, opice), autorizovaný architekt patří k nejvýznamnějším českým zahradním architektům. Pracuje v Brně v Atelieru zahradní a krajinářské architektury. Vyučil se na zahradním učilišti v Rajhradě, obor okrasné zahradnictví, Střední zahradnické škole v Brně Bohunicích, obor sadovnictví - květinářství a Vysoké zemědělské škole v Lednici na Moravě, Fakultě zahradnické, obor zahradní a krajinářské tvorby. Pracoval na Státním statku Mikulov, projekce Brno - Modřice, VŠÚOZ Průhonice u Prahy, středisko Brno, nyní pracuje v Atelieru zahradní a krajinářské architektury Brno. Průběžně učí na vysokých školách a publikuje. Mezi jeho záliby patří architektura, film, lukostřelba, cyklistika, včelařství, sportovní kabriolety. Je autorem mnoha parků, jejich realizací i návrhů, například Park - Přírodní katedrála v Brně byl odměněn prestižní cenou Grand Prix OA 1994, Denisovy sady v Brně ve spolupráci s Atelierem Brno (Cena Grand Prix OA 2004), Park Boženy Němcové v Karviné (studie, DSP, DRS - čestné uznání Grand Prix OA 2000), park " Novomlýnská " v Praze (cena Park roku 2008, Cena Václava Weinfurtera za nejlepší projekt parku), Klášterní zahrada v Litomyšli, jejíž funkčnost oceňují návštěvníci města, získala několik významných ocenění a byla publikována v prestižních architektonických publikacích, naposledy ve výběru nejlepších evropských realizací za období 2000 - 2005 (European Landscape Architekture - Edition Topos, Callvey Verlag Munchen).

5. 3. 2010 19:00 centrum Sluňákov
SOVÍ NOC
Věra Malátková, Zdeněk Vermouzek
Beseda s ukázkou živých handicapovaných sov. Vhodné i pro děti, které vydrží vzhůru po sovím způsobu (ukončení 21 hodin).
Druhy, krátce o anatomii, rodinném životě a ochraně sov. Pohlaďte si sovu, vyfotografujte se s ní. Na závěr vycházka, při které se pokusíme nalákat místní sovy k zahoukání pomocí nahrávek jejich hlasů

9. 3. 2010 18:00 Divadlo hudby Olomouc

ŘÍČNÍ KRAJINA
A JEJÍ VÝZNAM
PRO PŘÍRODU, SPOLEČNOST A EROTIKU
OTAKAR ŠTĚRBA
Jen málokdo ví o řekách a jejich životě tolik jako Otakar Štěrba, významný český biolog, jeden z lidí, kteří se zasloužili o ochranu klenotu regionální přírody: lužních lesů v okolí řeky Moravy v CHKO Litovelského Pomoraví. V době, kdy většina společnosti hledá v přírodě pouze ekonomický užitek, snaží se vyjádřit i mnoho dalších hodnot, které krajina a voda v ní pro život člověka mají. Kupodivu i pro tyto hodnoty lze nalézt ekonomické vyjádření. "Završením jeho práce v krajinné ekologie je nedávno vydaná kniha "Říční krajina a její ekosystémy" (Štěra a kol.), která je také jakousi předlohou pro přednášku. Posluchač či čtenář by se měl dozvědět mnoho překvapivých skutečností nejenom z teoretické ekologie, ale také důležitých praktických věcí jako jsou příčiny povodní, cena pozemků, cena přírodních funkcí krajiny, vznik lidských kultur, ohrožení života na zemi atd., to vše v souvislostech s říční krajinou."
Prof. RNDr. Otakar Štěrba, CSc. v roce 2002 dostal Cenu města Olomouce v oblasti přírodních věd. Vystudoval vysokou školu v Brně, obor zoologie. Od studentských let se věnuje studiu života v tůních, jeskyních, řekách a vstupuje na světovou vědeckou scénu svými objevy ze systematické zoologie. Je uznávaným odborníkem na hydrobiologii. Jeho dobrodružná povaha jej přivedla k cestovatelství a horolezectví. Uskutečnil řadu prvosjezdů asijských řek a vedl první českou vědeckou expedici do Himalájí. Své poznatky vtělil do devíti vědecko-populárních knih, populárně-naučných filmů, výukových televizních pořadů a množství odborných přednášek. Své zkušenosti využil při založení Katedry ekologie v roce 1990 na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého jako prvního vysokoškolského učiliště tohoto oboru u nás. V roce 1991 byl jmenován prvním profesorem ekologie. Zavedl odborné studium "Ochrana a tvorba životního prostředí", které ve stejné podobě postupně převzaly všechny přírodovědecké fakulty ČR.

27. 3. 2010 10.00 sraz centrum Sluňákov, Horka nad Moravou
CYKLOVÝLET DO LITOVELSKÉHO POMORAVÍ
Ing. Ivo Machar, PhD.
Časně jarní výlet do rozkvetlého lužního lesa. Povídání o přírodě, krajině a historii. Řeka Morava možná překvapí svou silou a pokud nás nezastaví uvidíme místa kde stále divoce mění svou podobu. Průvodce Ivo Machar bude povídat o vzniku lužního lesa, povodních, ptácích. Pravděpodobně narazíme na stopy zimní práce Bobrů. Ukončení v Litovli na náměstí.

Michal Bartoš
Centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s.
Skrbeňská 70, 78335 Horka nad Moravou
tel: 585152005
gsm: 602708181
email: michal.bartos@slunakov.cz
skype: michal.slunakov
www.slunakov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů