Pátek, 29. března 2024

Japonští velrybáři zajali novozélandského ekologického aktivistu

Japonští velrybáři zajali novozélandského ekologického aktivistu

Japonští velrybáři zadržují na jednom ze svých plavidel u břehů Antarktidy novozélandského aktivistu, který na palubu lodi vylezl s úmyslem zatknout jejího kapitána a předat velrybářům účet za potopení jedné z lodí aktivistů. Informovala o tom dnes agentura AP.

Japonští a novozélandští diplomaté se sešli, aby projednali další postup ohledně aktivisty Petera Bethuna, který vyšplhal na palubu lodi v údajné snaze zatknout jejího kapitána. Posádce předal také účet na tři miliony dolarů (57 milionů korun) za plavidlo Ady Gil, které se potopilo v lednu po srážce s lodí japonských velrybářů.

Mluvčí japonské vlády naznačil, že Bethune by mohl být převezen do Japonska a tam by mohl být podroben výslechu. "Jednáme na základě tohoto předpokladu. Dolaďujeme detaily, jak může být celá záležitost řešena podle japonských zákonů," uvedl mluvčí. Aktivistovi tak hrozí vězení a pokuta až 1100 dolarů.

Vniknutí na loď velrybářů je zatím posledním incidentem při potyčkách mezi ochránci zvířat a lovci velryb, kteří v antarktických vodách loví kytovce v rámci údajného vědeckého programu. Obě strany mezi sebou bojují vodními děly, lasery i moderními akustickými zbraněmi. Několik plavidel již bylo při střetech poškozeno a zatím nejhorším incidentem bylo potopení lodi Ady Gil letos v lednu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů