Čtvrtek, 28. března 2024

Čistá Jizera patří mezi největší projekty svého druhu

Rozsáhlý projekt rekonstrukce a výstavby nové kanalizace v pěti městech v okrese Semily (Liberecký kraj) výrazně zlepší životní podmínky pro obyvatele a pomůže životnímu prostředí v okolí řeky Jizery, která je klíčovým vodárenským zdrojem.

Čistá Jizera patří mezi největší projekty svého druhu

Projekt Čistá Jizera zahrnuje výstavbu a rekonstrukci celkem 73 kilometrů kanalizací a zhruba 11 kilometrů vodovodů v městech Semily, Turnov, Lomnice nad Popelkou, Jilemnice a Rokytnice nad Jizerou. Nově bude na kanalizaci napojeno 2500 nemovitostí.

Téměř miliardový projekt je financován především z Fondu soudržnosti: dotací ve výši 540 milionů korun v rámci OPŽP, a částkou přes 30 milionů od Státního fondu životního prostředí. Zbylou část nákladů hradí investor a jednotlivá města ze svých rozpočtů a z 300milionového úvěru.

Rozdělení projektu na dvě části

Kvůli rozsahu byl projekt rozdělen do dvou částí, přičemž druhá část projektu zahrnuje navíc i rekonstrukci městské čistírny odpadních vod v Lomnici nad Popelkou, která byla v havarijním stavu, a řešení celého systému zásobování a kvality pitné vody v Rokytnici nad Jizerou.

>>Rozdělením projektu na dvě části snižujeme riziko na polovinu. Případné komplikace v jednom městě, způsobené například problémy při financování či kvalitou práce stavebních firem, neohrozí akce v dalších městech. Stavby totiž musí ve všech městech probíhat současně,<< vysvětluje předseda Vodohospodářského sdružení Turnov Milan Hejduk.

Druhým důvodem rozdělení byl rozsah prací - ve městech zařazených do části Čistá Jizera I je třeba řešit pouze kanalizační řady, zatímco ve městech zařazených do projektu Čistá Jizera II se stavební práce budou vedle kanalizačních řadů týkat i čistírny odpadních vod či vodovodů.

Třetím důvodem rozdělení projektu byly finanční limity. >>Pokud ­bychom chtěli všechna města ­nechat v jediném skupinovém projektu, bylo by výběrové řízení na dodavatele prací omezeno pouze na velké firmy,<< doplňuje Milan Hejduk.

VHS Turnov byl prvním žadatelem, který úspěšně aplikoval podmínky přijatelnosti projektu i v rámci koncesního řízení na provozovatele vodohospodářské infrastruktury.

Občané si zvykají na stavební ruch

Stavební práce byly zahájeny v dubnu 2009 a jejich ukončení je plánováno na únor 2012. S přípravnými pracemi se začalo již před šesti lety, nyní se staví ve všech městech a několik úseků bylo již dokončeno. V Jilemnici byl dokončen úsek v centru města, na kterém byla použita speciální bezvýkopová technologie. Výstavba částečně omezuje život ve městech. Po dokončení se však výrazně zlepší podmínky pro občany a současně i životní prostředí v okolí řeky Jizery, která je klíčovým vodárenským zdrojem.

>>V loňské listopadové výzvě OPŽP jsme podali dalších šest žádostí na odkanalizování celého jednoho břehu Jizery v Malé Skále pod Panteonem, dále Rovenska pod Troskami, části Benecka, ­Přepeř, Ohrazenic a Chuchelny. Brzy bychom se měli dozvědět, zda byly žádosti schváleny,<< sdělil Hejduk.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů