Čtvrtek, 28. března 2024

Riziko povodní na Vsetínsku vystřídalo riziko sesuvů

Riziko povodní na Vsetínsku vystřídalo riziko sesuvů

Vsetín: Vysoká voda na Vsetínsku pomalu opadá, více než povodně začínají region ohrožovat sesuvy. Místní jílovcové podloží nasycené vodou totiž podle odborníků ztrácí pevnost a může tak docházet k jeho pohybům. Škody, které na Vsetínsku nenapáchala velká voda, tak mohou způsobit pohyby půdy.

"Tohoto rizika jsme si vědomi, proto jsme už dnes objížděli největší sesuvy v regionu, abychom zjistili jejich aktuální stav. V monitorování budeme pokračovat," informoval vedoucí odboru životního prostředí vsetínské radnice Jan Štěpaník.

Mezi nejrizikovější místa na Vsetínsku přitom patří Lidečko, kde se před čtyřmi lety aktivoval rozsáhlý sesuv ohrožující přívod pitné vody pro třicet tisíc lidí regionu, ale také Růžďka či Mikulůvka. Tam se aktivovaly rozsáhlé, často hloubkové sesuvy po povodních v roce 1997. Přímo na Vsetíně jsou pak aktivní sesuvy například u cesty na Hanžlově, Za Díly, v Janišově, nad Hrbovou, ale také u modlitebny na Jasence. V důsledku sesuvu došlo také k deformaci chodníku v Panské zahradě. "Na sanaci tohoto sesuvu připravujeme v současné době žádost o dotaci z Operačního programu životního prostředí, která může činit až osmdesát pět procent nákladů," informovala starostka města Květoslava Othová. Sanace jen tohoto sesuvu si totiž podle odhadů vyžádá 3,5 miliony korun.

Podle odborníků, pokud nastanou další pohyby zeminy, tak v nejbližších dnech. "Degradace má dvou až třídenní zpoždění oproti srážkám, proto zítra vyrážíme na Vsetínsko, abychom zhodnotili situaci. Na Ostravsku a Frýdecko - Místecku se už sesuvy daly do pohybu," uvedl geotechnik Jaroslav Ryšávka, který se pohyby zeminy dlouhodobě zabývá.

Mnohem nebezpečnější než povrchové zátrhy jsou však podle jeho slov hlubinné sesuvy, které reagují s větším zpožděním a v jejichž důsledku může dojít i k destrukci domu. "Po povodních v roce 1997 se to stalo například v Růžďce i v Mikulůvce, kde v důsledku sesuvů došlo k destrukcím celkem deseti budov," připomněl Ryšávka.

Zdroj: Eva Stejskalová

www.vsetin-info.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů