Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody vypustili v Beskydech dvě samičky orla skalního

Ochránci přírody vypustili v Beskydech dvě samičky orla skalního

Beskydy - Státem chráněné dravce budou ornitologové sledovat pomocí vysílaček a satelitu. Do speciální vypouštěcí voliéry je před několika týdny dovezli ze záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích. Jako první voliéru opustila orlice Petra, krátce po ní vylétla i druhá samička, Orava.

Video: Reportáž Daniela Šamánka

Dvě orlice budou ornitologové sledovat také v dalších týdnech. Ornitolog Lubomír Peške upřesnil, že poprvé je využita satelitní vysílačka solárního charakteru. Ochránci přírody vypustili první mláďata orla skalního v Beskydech už v roce 2006, do současné doby pak celkem třináct orlů. Při monitorování jejich pohybu spolupracují s kolegy ze Slovenska.

Orel skalní Orel skalní

"Jde o druh, který tady chyběl, protože byl vyhuben. Je užitečné, že se vrací do přírody," nechala se slyšet Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy. Vypouštění orlů v Beskydech bude pokračovat také v příštím roce. Do volné přírody se jich vrátí dalších pět.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů