Pátek, 19. dubna 2024

Nový vládní recept proti zdražení elektřiny rozlítil energetiky

Opatření, jimiž vláda brzdí růst ceny elektřiny, potěší spotřebitele. Ale popudila energetický sektor i průmyslníky. Vládní iniciativu naopak podpořila Hospodářská komora ČR.

Nový vládní recept proti zdražení elektřiny rozlítil energetiky

Dodatečné daně zabrání skokovému růstu cen elektřiny od příštího ledna. Díky nim stoupne cena pro domácnosti a firmy nejvýše o 5,5 procenta. Kdyby vláda nezasáhla, hrozilo by podle ministerstva průmyslu zdražení firmám až o 18, domácnostem až o 12 procent.

Solární carové se zlobí

Do běla rozpálila nová 26procentní daň na solární elektřinu majitele fotovoltaických elektráren. "Jsem zděšen, pravicová vláda znárodňuje byznys," říká Petr Pudil, spolumajitel skupiny Czech Coal, která vlastní několik solárních elektráren a poslední právě dokončuje. Ta bude podle Pudila s novou daní ztrátová. "Podnikatelé mají projekty propočtené s výkupní cenou elektřiny, kterou vláda garantovala. S dodatečnou zátěží nebude mnoho z nich schopno splatit své úvěry," varuje matador solárního byznysu Aleš Korostenský z firmy Korowatt.

Byznysmeni tvrdí, že banky už po nich žádají změny úvěrových podmínek. "Chtějí obvykle deset procent kapitálu navíc a hned. To většina investorů neustojí, budou krachovat," tvrdí Korostenský.

Proti dodatečné dani se ohradila Česká fotovoltaická průmyslová asociace, jež připravuje žalobu k Ústavnímu soudu. "Dodatečné snížení státem garantované výkupní ceny solární elektřiny povede k úspěšným soudním sporům a arbitrážím proti Česku," varuje Pavel Doucha z advokátní kanceláře Šikola a partneři, která asociaci zastupuje.

Pozdvižení v ČEZ

Zděšeny jsou i elektrárenské firmy, které postihne darovací daň z emisních povolenek. V příštích dvou letech díky ní státu věnují 4,8 miliardy korun. Nejvíce, až 3,3 miliardy korun, připadne na státem ovládaný ČEZ.

Pro manažery ČEZ jde o překvapení, s nímž nepočítali. Pro ČEZ přichází ve špatné době - finanční kondice firmy se horší a zisky míří dolů. Pokud navíc stát odebere energetice po roce 2013 další balík povolenek, jež měly firmy dostat zdarma za své ekologické projekty, přijde ČEZ o další desítky miliard. "Stát by se musel rozloučit s příjmy, které mu ČEZ odvádí na dividendě," prohlásil jeden z vysokých manažerů ČEZ.

Zástupci ČEZ včera nechtěli oficiálně vládní kroky šíře komentovat. "Bereme je jako fakt, jejich důsledky pro ČEZ budeme analyzovat v okamžiku, kdy budou známé detaily," řekl mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Ztrátě povolenek se brání také Teplárenské sdružení. "Záměr na zavedení darovací daně na povolenky je absolutně nepřípustným způsobem, jak udržet nepřiměřeně vysoké příjmy provozovatelů fotovoltaických elektráren na úkor domácností odebírajících teplo z tepláren," prohlásil předseda sdružení Alexej Nováček.

Znepokojení u bank

Znepokojeny jsou i banky. Podle odhadů je dnes v solárním byznysu investováno asi 150 miliard korun, většinu tvoří bankovní úvěry. Nižší výnosnost projektů, způsobená dodatečným zdaněním, může splácení podle dosavadních podmínek ohrozit.

"Podporujeme snahu vlády o konsolidaci státního rozpočtu. Jako problematická se nám ale zdá retroaktivita daně. Daňové prostředí by mělo být stabilní a predikovatelné. Vyšší zdanění pravděpodobně negativně ovlivní nové úvěrové obchody v tomto segmentu, možná i obchody stávající," říká mluvčí České spořitelny Klára Gajdůšková. "Nepovažujeme tyto kroky ještě za definitivní, bude kolem nich spousta diskusí," dodává Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Velmi ostře proti vládním opatřením vystupuje Svaz průmyslu a dopravy. "Jsme přesvědčeni, že čísla, z nichž vláda vychází a jimiž nové daně zdůvodnila, jsou chybná. Výpočet příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů vychází ze zcela lživých předpokladů," řekl šéf svazu Jaroslav Míl (sám je spoluvlastníkem středně velké solární elektrárny). Také podle lidí z fotovoltaické asociace jsou odhady zdražení elektřiny ze strany Energetického regulačního úřadu "nesmyslně vysoké, zbytečně vzbuzují paniku". "Bohužel, vláda se nechává manipulovat pomýlenými údaji úřadu," zlobí se šéf asociace František Smolka.


Naše kroky určitě budou zpochybňovány, solární byznys je Klondyke a podnikatelé dál chtějí těžit zlatou žílu.
Petr Nečas, premiér ČR

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů