Pátek, 19. dubna 2024

Vysoké napětí Martina Romana

Je šéf energetické firmy ČEZ již skutečně za zenitem, nebo je jeho odchod pouze zbožným přáním lobbistů?

Vysoké napětí Martina Romana

Je podvečer a konferenční sál brněnského Design Hotelu Noem Arch praská ve švech. Asi tři stovky studentů vysoké školy managementu Newton College i zájemců z řad byznysmenů si přišly poslechnout přednášku nejvlivnějšího českého manažera Martina Romana, předsedy představenstva a generálního ředitele energetického gigantu ČEZ.

Název přednášky - Energetika ve víru změn - i místo jsou víc než symbolické.

Česká energetika stojí na rozcestí a Martin Roman možná také. Lobbisté rozšiřují zprávy, že někteří vládní politici si přejí jeho odchod. Zatímco v posledních letech byla firma evropským energetickým rekordmanem v růstu své hodnoty, letos se jí již tak dobře nedaří. Propadly se jí zisky i kurz akcií. Manažeři firmy musejí přehodnocovat rozsáhlé investice, především na Balkáně (viz Imperium Romanum, str. 15).

Má se ale opravdu Roman po téměř sedmi letech ve funkci bát vyhazovu? Týdeník Ekonom na toto téma hovořil s řadou politiků, ekonomů, analytiků, lobbistů i Romanových přátel. Došel k závěru, že akutně šéfovi ČEZ nebezpečí nehrozí. Odhadovaný propad ekonomické výkonnosti firmy není dramatický (viz ČEZ na křižovatce, str. 18).

A politici ještě stále v absolutní většině stojí na Romanově straně, i když jejich podpora již není tak bezbřehá. Roman navíc nedávno představil strategický program firmy na dalších pět let. Teprve za dva až tři roky se uvidí, jak dobře zvládl řídit ČEZ i v době celosvětové ekonomické mizerie.

A pokud by neuspěl? Lidé, kteří jej dobře znají, říkají, že jeho přestupní >>archou<< se může stát právě oblast školství...

>>Jeho snem je založit novou prestižní univerzitu,<< tvrdí nejmenovaný pražský podnikatel, který se s Romanem dobře zná. >>Pokud vím, tak by si přál vybudovat nějakou soukromou právnickou školu,<< říká zase jeden z velmi vlivných lobbistů.

Koneckonců, chutí věnovat se jednou naplno školství se netají ani sám Roman.

Vstup na brněnskou palubu své >>Noem Arch<< si proto patřičně užívá.

>>Holky, která jste fotogenická, jděte si sednout do první řady, ať na něj vidíte zblízka! Taková šance!<< vábí jedna z pedagožek pohledné studentky z prostředních řad, jako kdyby začínala show Davida Copperfielda.

V tom už ale Petr Kraus, šéf představenstva Newton College, na vteřinu přesně uvádí hvězdu večera. A Martin Roman ihned potvrzuje svou pověst mimořádně schopného komunikátora, který si lehce umí naklonit lidi na svou stranu.

Konec >>posvátné krávy<<

Ať jsou Romanovy plány ohledně další kariéry jakékoli, konec jeho ředitelování

v ČEZ už není tabuizovaným tématem. Politici jsou ale stále dost opatrní, nechtějí se dopouštět kategorických úsudků.

>>Bez hlubší analýzy nevidím důvod ke změně vedení ČEZ. Rozhodně ale bude třeba vysvětlit některé strategické plány do budoucna. Souvisí to s energetickou bezpečností, dlouhodobou energetickou perspektivou země a s dostavbou Temelína,<< říká na adresu Romana premiér Petr Nečas (ODS).

Podle něho je ČEZ ve srovnání s jinými polostátními společnostmi úspěšný a vyhnuly se mu problémy typu ČSA. Výtku si ale neodpustí. >>Očekával bych, že firma bude rychleji reagovat na ekonomickou krizi,<< dodává Nečas.

Za premiérovými opatrnými formulacemi je znát i vliv jeho šéfporadce Martina Římana, exministra průmyslu a nyní nově šéfa dozorčí rady ČEZ.

>>Firmu považuji za dobře řízenou,<< reagoval Říman na dotaz ohledně budoucnosti Romana .

>>Nevšiml jsem si, že by média kladla podobné otázky na vedení RWE, Škoda Auto či jiné velké korporace. Kam vede politizace firem, jsme v minulosti byli svědky u ČSA či podniku Čepro,<< podotýká.

Za managementem ČEZ pevně stojí i současný ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS), bývalý šéf dozorčí rady. >>Romanovo postavení zůstává pevné,<< míní Kocourek.

Na opačné straně politického spektra mluví podobně i šéf hospodářského výboru poslanecké sněmovny Milan Urban (ČSSD). >>Je nutné vycházet z toho, v jakém stavu Roman ČEZ přebíral a o jakou firmu jde nyní,<< říká politik, který dnešní podobu energetické společnosti, jedné z největších v Evropě, může považovat i za své dítě.

Jako ministr průmyslu byl v roce 2004 u toho, když Roman začal kolos budovat. Urbanův postoj je tak stejně logický jako Kocourkův či Římanův, kteří za ČEZ též nesou díl spoluzodpovědnosti.

Nejtvrdší jsou jako vždy politici dnes už neparlamentní Strany zelených. Není divu, ještě před pěti lety chtěli společnost rozparcelovat a zprivatizovat, což mělo vést k poklesu ceny elektřiny.

Jejich nechuť přetrvává dodnes. >>Současný management je od počátku špatný. Problematické hospodaření kamufluje jedině fakt, že ČEZ je neprůhlednou pavoučí sítí spojenou s vládou a s většinou politických stran,<< tvrdí předseda zelených Ondřej Liška.

Patnáct procent dolů

Provozní zisk ČEZ před odpisy (EBITDA) za první tři čtvrtletí letošního roku sice meziročně klesl o 5,4 procenta na 67,2 miliardy korun, čistý zisk pak o téměř patnáct procent na 40,2 miliardy. Management ale může poukazovat na to, že řada dalších velkých evropských energetických firem (německý E.ON, italský Enel, francouzská EDF) se s recesí a propadem cen elektřiny popasovala o dost hůře a musela už přistoupit i k odprodeji některých aktiv.

Martin Roman nedávno přišel s programem Nová vize, která má na nepříznivou situaci reagovat (viz box Romanova nová vize). Naplnění katastrofických scénářů management ale rozhodně nepřipouští.

>>Nejsme skupinou, která je úspěšná, jen když se veze na vlně,<< neslo se jako bojové motto nedávnou tiskovou konferencí firmy.

Sedm let v čele

Brzy to bude sedm let, co Roman firmě šéfuje. Dříve či později bude zcela přirozeně nastolena otázka, zda je pro ČEZ ještě přínosem.

Když se podíváme, jak dlouho jsou v čele evropských energetických gigantů Romanovi zahraniční kolegové, obvykle je to nějakých pět až sedm let.

Výjimkou potvrzující pravidlo je José Ignacio Galán Sánches, který je na pozici CEO španělské firmy Iberdrola už devět let. (viz box Manažeři v čele..., str. 14). Energetičtí manažeři vesměs neodcházejí kvůli tomu, že by za sebou měli nějaké fatální pochybení, k odchodu stačí, že akcionáři chtějí novou svěží krev. A právě takové myšlenky lze zaslechnout v politických kuloárech.

>>V ČSSD se počítalo s tím, že zlomovým bude rok 2012. Potom by došlo k výměně manažerů nebo by se řeklo, za jakých podmínek může Roman pokračovat,<< říká podnikatel blízký vedení sociální demokracie.

Podobný názor mají i lidé pohybující se i na pravé části politického spektra. >>Nejde o to, že by Roman a jeho lidé něco vysloveně zkazili. Ale hodnota akcií klesá a firma potřebuje nový impulz. Tak se to přece dělá ve velkých zahraničních společnostech,<< řekli týdeníku Ekonom dva politici ODS, kteří mají velmi blízko k byznysu.

Zdroj osobně blízký ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) rovněž hovoří o potřebě nového impulzu. >>Nemyslím si, že by současní manažeři odešli pod nějakým politickým nátlakem. Odejdou, až sami budou chtít. A oni určitě chtějí firmu opustit se vztyčenou hlavou, aby si zachovali společenskou prestiž,<< míní.

Sám Kalousek, který bývá označován za člověka, který údajně nevěří v Romanovu manažerskou genialitu, ale oficiálně tvrdí něco jiného. >>Nepřemýšlím zatím o personálních výměnách v čele ČEZ. A upřímně řečeno, pokud bych měl nějaké výhrady vůči lidem z jeho managementu, tak jim to nejprve řeknu a teprve pak se obrátím na noviny,<< reaguje na otázku. Současné obtíže ČEZ mají podle něho objektivní základ.

>>Firmu nemohla nezasáhnout hospodářská krize a snížení poptávky po elektřině. To se nutně musí promítnout do její hospodářské situace,<< zdůrazňuje.

Týdeník Ekonom se na toto téma chtěl samozřejmě bavit i přímo s Martinem Romanem. Nejen tedy o jeho nezpochybnitelných úspěších, ale i o současných problémech, o kritičtějšímu tónu, který vůči ČEZ zaznívá, i o jeho vlastních představách ohledně další kariéry.

Téměř měsíc Romana opakovaně žádal o rozhovor, ale šéf ČEZ ani po řadě urgencí prosbu nevyslyšel. Tvrdí, že týdeník Ekonom usiluje o jeho diskreditaci, přičemž se v tomto opírá o své blíže nespecifikované zdroje. >>Pokud se mýlím a článek bude férový, rád se vám omluvím,<< uvedl posléze do SMS.

Až přijde skutečná konfrontace

I tento jeho postoj může být chápán jako příznak určité nervozity. Není samozřejmě pochyb o tom, že počet lidí, kteří mají zájem na tom, aby Roman & spol. ve své práci pokračovali, je srovnatelný s množinou, která touží po změně a která se bude snažit využít každého Romanova přešlapu.

Jsou Romanovci na případnou konfrontaci připraveni? >>Martin je v zásadě velmi hodný a slušný člověk, který konflikty nemá rád. To není Hušák ze Sazky, který si v konfliktech libuje. Vždy se snažil spíše různé zájmy vzájemně sladit, vyhovět pokud možno všem, s tímto se ale ještě nikdy nesetkal a je otázkou, jak si s tím dokáže poradit,<< říká podnikatel, kterého lze řadit k přátelům top manažerů ČEZ - Martina Romana i výkonného ředitele Daniela Beneše.

Co se týče analytiků a obchodníků s cennými papíry, které týdeník Ekonom též oslovil, jsou zcela jednoznačně na Romanově straně. >>Martin Roman je bezpochyby vynikající manažer,<< soudí například Bohumil Trampota ze společnosti Atlantik finanční trhy. Momentálně chválí ČEZ především za aktivity v oblasti prodeje a obchodování na komoditních trzích.

>>Jeho zajišťovací strategie přinášejí velkou přidanou hodnotu,<< míní. Ale i on vidí některé nezdary, především v oblasti zahraničních akvizic, například nákup elektrárny v bulharské Varně.

Analytik Petr Bártek z České spořitelny oceňuje Romana za to, že zajistil dobré vztahy se státem coby majoritním akcionářem i s investory. >>ČEZ dobře zvládl proces integrace a adaptoval se na přechod na neregulovaný trh. Výsledkům firmy ale samozřejmě velmi pomohla i příznivá situace na energetickém trhu,<< poznamenává.

S lobbisty v zádech

Na neustálé balancování mezi zájmy jednotlivých politiků a politických stran si Martin Roman již ale dozajista zvykl. Stal se uznávaným nadstranickým >>mediátorem<<, který vždy dokázal obratně sladit zájmy pravice a levice, až se začalo hovořit o energetické velké koalici. Však má také Roman velmi silnou podporu mezi architekty někdejší opoziční smlouvy.

>>Kdybyste se mě ptali, co udělal špatně, tak já to doopravdy říct neumím,<< vidí na Romanovi jen pozitiva třeba lobbista Miroslav Šlouf, někdejší šéfporadce premiéra Miloše Zemana.

Už v době, kdy Martin Roman do ČEZ nastupoval, se kolem něho lobbisté točili. V posledních letech byl sice často zmiňován přítel někdejšího premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík, ale nejblíže mu patrně vždy byl Vladimír Johanes, syn předlistopadového ministra zahraničních věcí. Muž blízký ČSSD působil jako poradce zmíněného ministra průmyslu a obchodu Urbana, přičemž dodnes zastává funkce v orgánech firem napojených na ČEZ (ČEPS, Škoda Praha, Škoda Praha Invest).

Johanes je považován za jednu z klíčových osob, která se podílela i na zahraničních akvizicích ČEZ, zejména v počáteční fázi. >>Pokud já vím, tak pro nás pracoval v Bulharsku, působil i v orgánech bulharských firem,<< říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Týdeník Ekonom se snažil kontaktovat i Johanese. Ten však formou SMS odpověděl, že až do konce ledna bude cestovat po světě, a co se energetiky týče, ta prý v jeho životě hraje >>spíše okrajovou roli<<.

Pro úplnost připomeňme, že Johanes byl například jedním z účastníků slavného loňského >>summitu<< předních českých byznysmenů, politiků a lobbistů v italském Monte Argentariu. V toskánském letovisku má vilu, přičemž se traduje, že právě on byl prvním Čechem, který se tam >>uhnízdil<<.

Loni zde byli vedle Johanese ve stejnou dobu spatřeni i Martin Roman, Milan Urban, Mirek Topolánek, Marek Dalík, exministr dopravy Aleš Řebíček a další. Všichni tvrdí, že šlo o náhodu, ale jejich spojovacím článkem byla právě energetika.

Všichni jsme ČEZ

Propojení české politiky a ČEZ se zdá být neobyčejně úzké, projevuje se i na vládní úrovni. Zájmům ČEZ a jejím představám o podobě rekonstrukce elektrárny Prunéřov letos pomohla krátkodobá ministryně životního prostředí Ruth Bízková, která dříve ve skupině ČEZ pracovala. Málo se ví, že jako poradce pro ČEZ v minulosti pracoval třeba i ministr obrany Alexandr Vondra. Pomáhal firmě s projektem v Kosovu.

Jak sám Vondra uvádí, bylo to prý v roce 2005, kdy ještě nebyl ve vládě, a pracoval tehdy pro americkou poradenskou firmu Dutko Worldwide.

>>Zpracovával jsem pro ČEZ hodnocení politické stability a rizikový profil země. Bylo to v době, kdy Česko nemělo s Kosovem diplomatické vztahy,<< říká ministr. V roce 2006 se ale v Kosovu o možnostech investic do energetiky zajímal i v pozici šéfa diplomacie, což zavání střetem zájmů. S tím vším nepochybně souvisí i Vondrův často diskutovaný přátelský vztah s členem představenstva ČEZ Vladimírem Schmalzem, ředitelem úseku fúzí a akvizic. Na Vondrovy vazby se Schmalzem nedávno upozornil třeba i ministr financí Miroslav Kalousek.

>>Jsem informován o řadě lobbistů, například o panu Schmalzovi, kteří chodí po Praze a vyprávějí, že dokážou cokoli domluvit s Alexandrem Vondrou. Mám snad z toho vinit Alexandra Vondru? Samozřejmě nemohu,<< řekl iDnes.cz Kalousek.

Když hovoříme o Kosovu, není též bez zajímavosti, že na projektu ČEZ participovala i exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová, která byla v roce 1999 u toho, když NATO v zájmu ochrany kosovských Albánců zahájilo >>humanitární bombardování<< srbských cílů v tehdy ještě Miloševičově Jugoslávii.

>>Pro ČEZ jsem zprostředkoval několik setkání s představiteli společnosti Albright Group,<< připouští Alexandr Vondra. I zástupci ČEZ spoluúčast Albrightové potvrzují. I to naznačuje, jak hodně je byznys ČEZ s politikou provázán.

Zpočátku své energetické kariéry byl Martin Roman považován za muže blízkého ČSSD. Této nálepky se však zbavil. Natolik, že někdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek před letošními květnovými volbami, od nichž očekával premiérské křeslo, říkal, že je nutné ČEZ klepnout přes prsty.

>>Případné odvolání Romana z funkce, pokud vláda bude chtít ukázat pádnou ruku, na provázanosti firmy s politiky a lobbisty nic nezmění. Nejde přece o osobu generálního ředitele, ale o celý systém,<< míní předseda zelených Liška.

Do politiky? To nikdy

Často se v posledních letech mluvilo o tom, že sám Roman má politické ambice, že by ho hodně lákala třeba funkce premiéra. Je fakt, že toho za sedm let musel od politiků hodně pochytit, ale ukazuje se, že přemíra informací o fungování systému v jeho případě působí spíše kontraproduktivně.

>>Vím toho o politice tolik, že bych do ní vstoupit nechtěl,<< říká Roman na přednášce v Newton College. Na četné otázky ohledně politické situace ale odpovídá diplomaticky. >>Já se k politice nemohu vyjadřovat. Dělám už pro šestého premiéra, což bych nemohl, kdybych říkal názory na politiku.<<

Romanova brněnská přednáška končí, sálem zní dlouhý potlesk.

Úsměv šéfa ČEZ prozrazuje, že úspěch u studentů mu dělá dobře. Je to prostředí, které je mu blízké. Však už se také silně angažuje, spolu s Václavem Klausem mladším, ve skupině škol pod značkou PORG (viz článek Mládež nová..., str. 18).

Když je Roman po přednášce tázán, zda by neměl chuť vybudovat i univerzitu, odvětil, že >>určitě<<. Vzápětí to však trochu relativizuje. >>Já to řeknu jinak. Školství je určitě obor, o kterém přemýšlím, co budu jednou dělat. Teď ale nedokážu říct, co přesně to bude,<< dodává.

AUTOR: Jiří Pšenička
AUTOR: Jan Štětka
AUTOR: Josef Pravec

Martin Roman (41)

Vzdělání
- Absolvoval Právnickou fakultu UK a roční studijní pobyty na ekonomické fakultě švýcarské Univerzity v St. Gallen a na německé Karl-Ruprechtsuniversität v Heidelbergu.

Kariéra
- V roce 1992 se stal šéfem prodeje u české pobočky německého výrobce bramborových lupínků Wolf Bergstrasse.
- V letech 1994 až 1999 byl ředitelem strojírenské firmy Janka Radotín.
- V letech 1999 až 2004 byl šéfem plzeňské Škodovky (od roku 2000 Škoda Holding).
- Od roku 2004 je generálním ředitelem a předsedou představenstva polostátního energetického gigantu ČEZ.
- Díky opčnímu programu na nákup akcií ČEZ vydělal stamiliony korun.
- Spekulovalo se i o jeho údajných soukromých podnikatelských projektech (majetkový podíl v holdingu Škoda, úsilí o ovládnutí lesnické společnosti CE Wood, zájem o obří ekozakázku), on sám všechny tyto informace označuje za lživé.

Soukromí
- Spolu s manažery holdingu Škoda obývá luxusní vilovou čtvrť v pražské Chuchli.
- Je ženatý, má dvě dcery.

Romanova nová vize
- ČEZ přišel s programem Nová vize, který má řešit stabilizaci a konsolidaci firmy do roku 2015.
- V letech 2010 až 2014 má být oproti očekáváním z prosince 2009 snížen investiční program o 21 procent.
- ČEZ se bude primárně zaměřovat na investice v Česku, například na obnovu hnědouhelných elektráren (Tušimice II, Ledvice, Prunéřov II), rozvoj paroplynových elektráren (Počerady), teplárenství (Dukovany - Brno, Temelín - České Budějovice, Ústí nad Labem), rozvoj jaderné energetiky (Temelín, Dukovany).
- Firma chce maximalizovat tvorbu vlastního cash flow, propojit ekonomiku těžby s dožitím klasických elektráren, zvýšit marži tradingu, zvýšit příspěvek z akvizičních aktiv a šetřit napříč segmenty.

Martin Roman


o setrvání ve funkci:
Zatím radši řídím velký zaoceánský parník, než abych řídil lodičku, která mi patří.
(Citáty z debaty se studenty Vysoké školy managementu Newton College v Brně, 1. listopadu 2010)

o svých podřízených:
Někdy říkám, že s jednou skupinou manažerů bych řídil ČEZ a úplně jinou skupinu bych si vzal s sebou na dovolenou.

o vztazích s dozorčí radou ČEZ:
Naštěstí šlo vždy o racionální lidi, kteří se nikdy nepustili na půdu, kde by poškodili firmu.

o svých přednostech:
Myslím, že umím uznat chybu. Umím rychle počítat. A ctím chytřejší lidi.

o svých investicích:
Většinu peněz mám na běžném účtu a v akciích ČEZ. Kdybych měl investovat, určitě ne prostřednictvím bank. V první fázi do bydlení, pak do toho, čemu rozumím. Rád si čtu o vývoji komodit, jako je zlato či diamanty.

o příčinách svého úspěchu:
Já měl zkrátka štěstí na dobrý genofond, na dobré profesory a na to, že přišla revoluce, když jsem byl na vysoké škole, a mohl jsem vyrazit za hranice.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů