Úterý, 23. dubna 2024

V Guatemale pomáhá léčit sopka

Pára ze sopky jako zdroj terapie, to nás často nepotká....

V Guatemale pomáhá léčit sopka

Mondializace se dotýká i spa a je zároveň příčinou přispívající ke ztrátě originality prostorů. Majitelé či architekti proto volí populární styl a kopírují modely, které jsou nejnavštěvovanější a médii nejvychvalovanější.

Nechtějí totiž riskovat a přijít s něčím novým (pokud je to ještě vůbec možné) anebo považují za ztrátu času a peněz uvažovat o autenticitě svého projektu. Máloco dnes může profesionály překvapit. A tak lze ve spa zařízeních nalézt více či méně luxusu, více či méně barev, více či méně směsí různých materiálů a epoch, opakují se styly antické, minimalistické a Ludvík XI., vkus hraničí s nevkusem.

Prim hraje destinace

V mexickém Cancunu mne přivítaly pětihvězdičkové hotely se svými spa bez chyby - a často bez fantazie. Na guatemalském Altiplanu, ve výšce 2100 m n. m., na úpatí čtyř sopek - z nich jedné pravidelně aktivní - jsem však našla perlu, originální spa se vším všudy, včetně přírodních léčivých zdrojů. Známe minerální a termální vody, rašelinu, bahno, thalassoterapie nás zase obdarovává mořskou vodou, peloidy a mořskými řasami ve všech formách, léčíme se horským a mořským vzduchem - ale pára ze sopky jako zdroj terapie, to nás často nepotká.

Komerční využití se nabízí samo

Přímé vývody páry ústí v zahradě a návštěvníci mohou v jejich blízkosti inhalovat a nechat se naimpregnovat zvláštní vůní, která jimi prostoupí a podpoří pohádkovou představu o pekle. Místní děti nejsou zřejmě odkojeny na českých pohádkách, a tak přicházejí beze strachu, většinou v doprovodu babiček, aby si tu léčily problémy dýchacích cest, které ani v těchto vysokohorských oblastech nejsou vzácné. Termální sírové výpary ústí také ve spa, v parních lázních, kde nahrazují generátory páry, které by pro zařízení stejně nebyly finančně únosné. Lázně se tak stávají skutečně ekologickými a energeticky úspornými. Páry jsou vedeny také do jednotlivých hotelových pokojů a užívány pro ohřev termální vody, která je i v pokojích k dispozici. Přítomnost kyseliny sírové připomíná žluté zabarvení van a vířivek a kyselá chuť vody.

eco spa hotel
Eco spa hotel Las Cumbres vznikl díky neúspěchu původního projektu, který byl na tomto místě postaven. Zařízení chtělo využít této největší středoamerické rezervy podzemního plynu, přírodních par zunilského geotermického systému, k pěstovaní hub. Vzhledem k tomu, že se produkce ukázala jako nerentabilní, prostor se přestavěl a hotel teď vítá své návštěvníky na jednom z nejúchvatnějších míst guatemalské přírody. Oblast se nazývá "Záhonem" nebo "Spíží" Guatemaly, protože půda a podnebí jsou ideální k pěstování zeleniny, kterou zásobuje nejenom celou zemi, ale i ty sousední.

Protože ani prostor ani podmínky k úrodnosti (kvalita půdy, slunce, voda aj.) nejsou zde problémem, ekologický spa hotel doplnil nabídku i ekologickou gastronomií a nabízí bio stravování včetně zeleniny a ovoce z vlastních záhonů a sadů, stejně jako i vlastní kávu z plantáží u hotelu.

Jak vypadá marketing

Z léčebného pohledu staví hotel svůj marketing především na výparech síry a jejich účincích na organismus. Síra reaguje s keratinovým proteinem (cystinem) na povrchu pokožky. Je to důležitý antioxidant, chránící pokožku před volnými radikály, nežádoucím stárnutím a poškozením kůže. Sirovodík má antibakteriální účinky. Léčit se zde dá především lupénka spolu s dalšími dermatologickými problémy. Pohybové a dýchací ústrojí je regenerováno, výpary ovlivňují i syndromy únavy, nespavosti, vyčerpání a jiné tzv. manažerské choroby. Vedle derivátů síry a běžných kosmetických značek se objevují ve spa i přípravky vlastní výroby, na bázi např. kiwi z hotelové zahrady, pro pleťové masky. Oblíbeným tělovým balíčkem je Cocoterapie - z domácího kokosového ořechu si odnesete to nejlepší, na pokožce kokosový peeling, masáž a zábal, k dochucení kokosové mléko a dužinu.

Nabídka hotelu není výmyslem moderního marketingu. Je postavená na tradici mayských indiánů, jejichž potomci tu stále žijí, na jejich znalosti těla a jeho potřeb. Vychází z tisíciletých zkušeností relaxačních a regeneračních rituálů a ze symbiózy s přírodou. To, co nazýváme nyní recyklací, byl a je pro ně základní životní princip, výměna mezi člověkem a zemí, reciprocita a vzájemný respekt.

AUTOR: Hana Cathala

Zdroj:HOTEL&SPA MANAGEMENT
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů