Úterý, 23. dubna 2024

Duhovky Hnuti DUHA: Zelená výstava byla nejlepším projektem Designbloku

Duhovky Hnuti DUHA: Zelená výstava byla nejlepším projektem Designbloku
  1. UMĚNÍ: Zelená výstava byla nejlepším projektem Designbloku
  2. ŠUMAVA: Policejní násilí proti ochráncům přírody bylo protizákonné
  3. PŘÍRODA: Nejlepší čas navštívit náš příští národní park
  4. ČESKOLIPSKO: Pokus o uplácení nevyšel


UMĚNÍ
Zelená výstava byla nejlepším projektem Designbloku

Výstava o propojení prvotřídního designu a zelených technologií, kterou pořádalo Hnutí DUHA s agenturou Profil Media, dostala prestižní cenu šéfredaktorů za nejlepší výstavní projekt letošního Designbloku.

Expozice Velký atlas světa byla hlavní doprovodnou výstavou Designbloku´11. Desítky objektů a informačních panelů na ní nabídly příběhy moderních chytrých řešení, která jsou pěkná a přitom snižují naši nechtěnou závislost na fosilních palivech. Hnutí DUHA ve své iniciativě Velká výzva prosazuje, aby se takové vychytávky staly součástí našeho každodenního života. Prohlédněte si fotografie a videa z výstavy i besedy s designérem Maximem Velčovským. Pokud jste se nestihli přijít podívat, máte ještě příležitost. Výstava se teď vydá do některých velkých českých měst.

A děkujeme všem, kdo s výstavou pomohli: hlavnímu partnerovi Vodafone a také zastoupení Evropské komise, britské ambasádě i firmě Traficon.


ŠUMAVA
Policejní násilí proti ochráncům přírody bylo protizákonné

Policisté, kteří v létě použili násilí proti lidem hájícím stromy v národním parku na Šumavě, porušili zákon. Minulý týden o tom rozhodl plzeňský krajský soud.

Divoké horské lesy, které jsou domovem vzácných tetřevů, během července a srpna přijely hájit stovky turistů, vědců, místních lidí i dalších milovníků Šumavy. Soud potvrdil, že policie měla hlavně prověřit, kdo má v celém sporu pravdu - namísto aby jedny zatýkala a druhé nechala rubat. Hnutí DUHA i další totiž upozorňovali, že velkoplošné kácení je ilegální.


PŘÍRODA
Nejlepší čas navštívit náš příští národní park

Tip na víkendový výlet: právě teď je nejlepší čas navštívit náš příští národní park. Ministerstvo životního prostředí jej připravuje na Křivoklátsku, kde se hluboké lesy nyní barví do překrásné palety žlutých, oranžových, hnědých i zelených listů. Na loukách kvetou ocúny a pokud budete mít štěstí, možná ještě potkáte mloka.

Národní park Křivoklátsko by pečoval o vzácné bukové lesy, skrytá údolí a dechberoucí kaňon Berounky se stepními svahy i skálami. Roste tu 84 druhů stromů nebo keřů a žije 155 různých druhů ptáků. A byl by to první národní park, kam se dá snadno dojet jen tak na sobotní výlet s dětmi vlakem z Prahy. Bude to další z oken do divočiny v české krajině, které Hnutí DUHA prosazuje, aby sloužila turistům i ochraně přírody: přečtěte si více.


ČESKOLIPSKO
Pokus o uplácení nevyšel

Policisté zatkli muže, který Hnutí DUHA a místním občanům nabídl statisícové úplatky, pokud se zdrží nesouhlasu s velkotěžbou čediče na kopci Tlustec. Korupční nabídku jsme svorně striktně odmítli a vše obratem oznámili. Věc je teď plně v rukou policie a státního zastupitelství.

Tlustec tvoří dominantu Českolipska. Většinu kopce pořád ještě pokrývají lesy. Místní lidé společně s tamní pobočkou Hnutí DUHA hájí legendární vrch před přeměnou ve velkolom, který by rozšířil jizvu v krajině a po léta obtěžoval život místních lidí. Už několik firem chtělo v posledních šestnácti letech opět začít s těžbou a ukrajovat další kusy svahů. Všechny neuspěly. Poslední pokus byl obzvláště sprostý - ale právě proto neměl šanci na úspěch.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů