Pátek, 19. dubna 2024

Švédi šetří, potraviny objednávají na internetu

Největší potravinářský řetězec v zemi připravuje zákazníkům "nákupy na míru", aby se neplýtvalo...

Švédi šetří, potraviny objednávají na internetu

Jsme zodpovědná společnost, dočtete se na webových stránkách největšího švédského obchodního řetězce ICA. Skandinávci disciplínu zvanou corporate social responsibility berou skutečně vážně.

"Udělali jsme si průzkum zákaznického chování a zjistili jsme, že skoro čtvrtina potravin, které si od nás zákazníci přinesou, skončí v popelnici," vysvětluje Maria Smithová, která v ICA zastává pozici manažerky pro životní prostředí a sociální zodpovědnost. Společnost na to přišla během projektu Jedna tuna života, kdy dobrovolníci zkoušeli žít tak, aby nevyprodukovali více než jednu tunu skleníkových plynů ročně.

"Překvapilo nás to, protože sice každý z nás zná situaci, kdy vyhazujete něco z ledničky, ale že je toho tolik, vás nenapadne," říká Maria Smithová. Podle ní z výzkumu vyplynulo, že zákazníci kupují zbytečně mnoho potravin na přípravu jídel. "Jednoduše řečeno, vezmou si raději dvě kila brambor, i když by stačilo kilo a půl," vysvětluje manažerka, jak společnost přišla na svou novou kampaň.

Pilotní projekt začal v několika desítkách prodejen, hlavně ve větších městech. Zákazníci si na internetu vyberou, co chtějí třeba příští den jíst, a v obchodu dostanou připravený balíček.

"Rozdíl je v tom, že když jste měl chuť třeba na tresku s bramborovou kaší, tak v normálním obchodě jste si objednal rybu, brambory, máslo, mléko a tak dále. U nás jen řeknete, kolik vás bude, a my vám připravíme přesné množství potravin," vysvětluje zapáleně manažerka.

Podle ní je to výhodné pro všechny strany. Zákazníci ušetří a společnost neprodělá. A co je nejdůležitější, firma, která má po celém Švédsku na čtrnáct stovek obchodů, získá body ve veřejném mínění. V environmentálně uvědomělém Švédsku je to pro dlouhodobé přežití firmy klíčové.

Šetřete životní prostředí tím, že neplýtváte potravinami! Poradíme Vám jeden ze způsobů jak...

Pokud jsou potraviny vystavené vzduchu a vlhkosti, dochází k chemickým reakcím (oxidaci), růstu mikroorganismů, kontaminaci hmyzem, které mají společně za následek zkázu potravin.Vakuové balení výrazně prodlužuje životnost čerstvých potravin tím, že zamezuje přístupu kyslíku a tak snižuje oxidaci a bujení mikrobů, bakterií a plísní.
vakuovana ryba minivakuovana zelenina minivakuovany salam mini

  • Potraviny uchovávané ve vakuu mají mnohem delší trvanlivost, ať už jsou skladovány ve spíži, lednici nebo mrazničce.
  • Díky vakuování si potraviny uchovávají čerstvost, čistotu a kvalitu.
  • Ryby, maso a zelenina jsou po zamrazení uloženy do vakua a připraveny k budoucímu použití.
  • Káva, rýže, mouka a suché ovoce vydrží ve vakuu mnohem déle.
  • Balíčky na dovolenou - na dlouhou cestu si můžete připravit zavakuované balíčky potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete.
  • Aromatické potraviny po zavakuování nešíří v ledničce nepříjemný zápach a ochráníte tak ostatní potraviny před načichnutím.
  • Svačina do školy - dětem zajistíte čerstvost svačiny a zároveň ochráníte obsah školní tašky Vašeho potomka před ušpiněním


Fóliové baličky potravin a vakuovací dózy pro uchovávání potravin ve vakuu najdete na našem e-shopu www.EKOzbozi.cz

ekozbozi

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů